10-12 timers bilkørsel fra Danmark - på grænsen mellem Frankrig og Tyskland - ligger Alsace, hvor vinhøsten netop nu står for døren. Tag turen ad én af Europas allersmukkeste vinveje

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>De næsten fuldmodne drueklaser hænger tunge på vinstokkene og vinbønderne tjekker hver dag druernes sukkerindhold for at finde ud af, hvornår druerne skal plukkes. Årets travleste tid står for døren.

Alsace i det nordøstlige hjørne af Frankrig tiltrækker fra tidlig forår til sen efterår mange turister. Ikke mindst danskerne er hyppige gæster her. Ikke kun for naturen skyld, men i høj grad også vinens. Danskerne elsker Alsace-vin, og Danmark er det fjerdestørste eksportmarked.

Dertil kommer, at Alsace ligger i bekvem afstand fra Danmark - godt 800 kilometer fra den dansk-tyske grænse. Det tager med andre ord kun otte-ti timer at komme dertil i bil - naturligvis afhængig af farten samt antallet og længden af pauser undervejs.

Bil en betingelse
Skulle tiden være knap, er der også mulighed for at flyve til enten Strasbourg eller dobbeltlufthavnen Basel/Mulhouse - en tur på mellem halvanden og to timer. Alle internationalt kendte biludlejningsbureauer har kontorer i lufthavnene.

For bilen er en betingelse, hvis man vil have det optimale ud af at besøge vin-Alsace, hvor Route de Vin (vinvejen) strækker sig 170 kilometer på østsiden af bjergkæden Vogeserne - fra Marlenheim nær Strasbourg i nord til Thann i syd.

Perlerække af byer
Vinvejen fører igennem en perlerække af middelalder-småbyer med bindingsværkshuse og stokroser. Og inde bag mange af facaderne gemmer sig små vinbrug, hvor familierne laver vin. Der er godt 5.300 vinbønder i Alsace, men kun ca. 1.900 ejer mere end to hektar vinstokke og er reelt medspillere på det marked, som betyder noget.

Der er også undervejs mulighed for at dreje fra vinvejen og i stedet følge afmærkede stier op i vinmarkerne, hvor man ofte belønnes med en enestående udsigt over lavereliggende vinmarker og byer. Her kan man også nærstudere de forskellige druetyper og være heldig at følge vinbonden på markarbejde - ja måske endda druehøsten.

Tager man en snak med vinbønderne, vil der være et ord, der går igen: terroir. Undergrunden i Alsace er fantastisk varieret. Nogle steder består undergrunden af granit. Andre steder af kalk, sandsten, ler eller skifer. Og så er der steder, hvor alle typer forekommer samtidig.

Mange vinmuligheder
Når man så oveni lægger, at producenterne har hver deres opfattelse af, hvordan god vin laves, bliver resultatet vine, som falder i stort set alle vinelskeres smag. Alsace rummer nemlig alt fra tørre, rene, stringente vine med et mineralsk præg til fede, kraftige og sødmefulde.

Alsace opnåede i 1962 AOC-status, og 13 år senere tilføjedes AOC grand cru, dvs. vine lavet på druer fra 50 marker, som man mener i særlig grad udtrykker distriktets terroir. I år har så endnu en mark fået cru-status.

Men grand cru-ordningen er ikke lige populære hos alle. De små producenter er naturligvis glade for den, fordi de på den måde kan få højere priser for deres topvine. Mere konservative producenter - ofte dem, der allerede er sikret store eksportordrer - synes derimod, at ordningen er unødvendig. Som Bernhardt Trimbach fra vinhuset F.E. Trimbach forklarer:

- Vi tror simpelthen ikke på grand cru-systemet. Det udtrykker alligevel ikke for alvor det terroir-præg, som var hensigten. Tværtimod forvirrer de mange nye grand cru-navne forbrugerne.

Madskubbere
Generelt set er vinene fra Alsace madvine - og et perfekt supplement til områdets mad, som bærer præg af naboskabet Frankrig-Tyskland. Alsace har taget de bedste fra de to køkkener og kombineret fransk finesse med tyske portioner.

Det er ret almindeligt, at vinbønder og kooperativer får besøg af turister. Flere har endda brochurer på dansk. Så kig bare ind, men tag hensyn til, at man kan være i fuld gang med høsten og - i hvert fald hos de små producenter - måske ikke lige har tid til at bruge timer på gæster.