Tidevandet kommer og går og skaber et gigantisk spisekammer og en enestående natur. Men naturen i Jylland syd for midten gemmer også på urskov, tunneldale og ukendte saltsøer.

Men det gør ikke glæden over, at det endelig er lykkedes af få World Heritage titlen nordpå over grænsen mindre. Vadehavet i Holland og Tyskland har været Verdensarv siden 2009.

Det danske stykke af den enestående natur var nu allerede inden UNESCOs udnævnelse for en måned siden sikret for eftertiden. Vadehavet blev nationalpark i 2010 med tilhørende fredning og bevaringskrav. Men turisterhvervet i Sydvestjylland er sikker på, at den internationale udnævnelse vil tiltrække flere turister.

Vadehavscentret er godt på vej til at følge World Heritage-udnævnelsen op. Her er man med senest 15 millioner kr. i støtte fra A. P. Møllerfonden et skridt tættere på at have samlet de 50 millioner kr., som en planlagt udbygning koster.

Bygningen skal rumme udstillingen »12-15 millioner trækfugle på rejse« og vise nationalparkens globale værdi.

Det bliver den første større udstilling om trækfugle og en unik udstilling på verdensplan. Både udbygning og udstilling skal være klar i 2016.

Unikke naturoplevelser

Vadehavet med al sin natur er klar med masser af oplevelser: Sæler, der gasser sig i sommersolen på revlerne, og trækfuglene, som snart gør holdt her på deres vej sydover. Stærene danser i sort sol i september og oktober, og der er grå sol og hvid sol, når henholdsvis gæssene og tusinder af svaner er i marsken i oktober. Og muslinger, man selv kan plukke fra bankerne og slubre i sig, når havvandet er blevet koldt i oktober.

Vadehavet er enestående, men den sydlige del af Jylland gemmer på masser af andre naturoplevelser. Mod øst ændrer det flade marskland sig, hvor sidste istid skabte et bakket landskab med dybe fjorde og dale. Der er for eksempel Tunneldalen ved Haderslev, Kongeådalen vest for Vejen og naturområdet med de smukke søer ved Jels.

Den 74 kilometer lange sti, hvor blåklædte grænsegendarmer patruljerede fra 1920 til 1958, krydser Hærvejen og efter Kruså følger Flensborg Fjord til Sønderborg og Høruphav på Als.