Den grønlandske regering er i opløsning, og landets regeringsleder har trukket sig fra formandsposten i sit parti efter anklager om misbrug af offentlige midler. Der forventes valg 28. november.

Kaos er en mild betegnelse at bruge om den politiske situation i Grønland, efter regeringen onsdag blev sprængt i stumper og stykker i kølvandet på regeringschef Aleqa Hammonds skandalesag om misbrug af offentlige midler.

Det borgerlige parti Atassut valgte onsdag eftermiddag at forlade Hammonds regering, og samme aften meddelte hun selv, at hun trækker sig fra formandsposten i partiet Siumut. Kort efter meddelte den fungerende formand for landsstyret, Kim Kielsen, at der senere onsdag aften officielt udskrives valg til afholdelse 28. november.

»Fem partier har onsdag afleveret et brev til formandskabet for parlamentet med krav om, at der udskrives valg. Det er et overvejende flertal, der har krævet det, så der var ingen anden udvej,« siger Johan Lund Olsen, der er medlem af Folketinget for venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit, til Berlingske Nyhedsbureau.

Senere onsdag aften forventes det officielt, at der udskrives valg til afholdelse 28. november.

Sagen udspringer af, at Aleqqa Hammond er anklaget for at have brugt over 106.000 offentlige kroner på private flybilletter og hotelophold. Selv hævder hun, at det er sket ved en fejl og at pengene er betalt tilbage.

Sagen bliver nu gransket af et revisionsudvalg, men endnu inden udvalgets konklusioner foreligger, er Hammond altså færdig som partiformand - det er sket på hendes egen foranledning, oplyser de to partifæller Jørgen Wæver Johansen og Kim Kielsen ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq.

Andre partifæller har dog været knap så venligtsindede over for deres nu tidligere formand. Onsdag valgte Nick Nielsen og Jens-Erik Kirkegaard, to af Aleqa Hammonds ministre og partifæller, at trække sig, fordi de ikke længere følte, at de kunne stå inde for deres partileders handlinger.

»Når man ikke længere kan genkende sig selv i de handlinger, der sker, og i de beslutninger, der tages, så bør man tage sit gode tøj og gå,« udtalte de i en pressemeddelelse.

Skandalen har rystet den grønlandske befolkning og skadet folkets tillid til de folkevalgte, mener Johan Lund Olsen.

»Luften skal renses. Folk er trætte af politikerne, og der er en voldsom politikerlede,« siger han og fortæller også om, at der tirsdag i Nuuk var en større demonstration mod regeringen.

Hvordan grønlænderne reagerer på den politiske krise, vil kunne aflæses 28. november, når de skal sammensætte det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, på ny.

Sent tirsdag aften overlevede Aleqa Hammond med stemmerne 15-14 et mistillidsvotum og bevilget orlov. Men det var altså ikke nok til at dæmpe uroen blandt de grønlandske politikere, og Hammon valgte derfor at afbryde orloven for formelt at gå af.