Den socialdemokratiske leder kommer styrket ud af partiets kongres og har givet sig selv et pusterum i dagpengedebatten. Men den er hverken død eller begravet og vil fortsætte under valgkampen, der nu er skudt i gang, vurderer kommentator.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fik under weekendens partikongres vist, at hun er klar til valgkamp og til at udfordre både Kristian Thulesen Dahl (DF) og Lars Løkke Rasmussen (V) på de centrale velfærdsområder.

Sådan lyder vurderingen fra Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, oven på den socialdemokratiske kongres i Aalborg. Han peger på, at Thorning er parat til at kaste sig helhjertet ind i valgkampen, så snart næste års finanslov er på plads.

»Normalt plejer partiformænd, der sidder på statsministerposten, at være varsomme med at tale valg. Thorning brugte lang tid på at tale, det var tydeligvis et forsøg på at komme offensivt ud af den her kongres på velfærdsområdet. Man kan sige, at hendes tidsplan handler om, at der skal en finanslovaftale på plads med Enhedslisten og SF til november, så hun kan køre valgkamp fra december-januar i sin nytårstale og resten af foråret. Når først finansloven er på plads, så er der kun et tema, og det er valgkamp,« påpeger han.

Den socialdemokratiske leder brugte en del af sin tale søndag på at forberede sit parti på, at den kommende valgkamp bliver hård og formentlig også beskidt.

»Jeg er ikke i tvivl om, at vi kan gøre det. Men vi kan kun gøre det, hvis vi også gør det, vi altid taler om: Står sammen. Vi står foran en valgkamp, hvor vores modstandere vil komme med alt det, de har. Inklusiv Søren Pind (V),« lød det fra Thorning, som med sin sidste replik fik kaldt smilene frem i salen.

Men det var ikke kun Venstres udenrigsordfører, der blev ramt af statsministerens skarpe tunge. Hun brugte også lejligheden til at lange ud efter Dansk Folkeparti, og det er ikke tilfældigt, forklarer Jesper Termansen.

»Jeg tror på mange måder, at hun ser DF som den største konkurrent. Hun berørte selv det tema, der optager mange socialdemokrater, nemlig, skal vi knuselske dem ihjel eller skal vi angribe dem ihjel. Hun lagde sig et sted midtimellem og sagde, at DF kan man tælle med, hvis de vil, men hun brugte samtidig lang tid på at sige, at det er en falsk forestilling af tro, at DF er et socialdemokrati,« siger han.

Lørdag lykkedes det Thorning at overraske mange af sine partifæller, da hun bebudede, at Socialdemokraterne vil gå til valg på en anden dagpengepolitik end den nuværende. Hun fremrykkede dagpengekommissionens arbejde med tre måneder til september næste år, men selv om hun dermed fik skabt sig selv et pusterum i hele dagpengedebatten, fik hun ikke begravet debatten, vurderer Jesper Termansen.

»Man må give hende, at hun fik skabt en mulighed for sig selv ved at komme med en overraskende melding på dagpengene. Det tilfredsstiller nok ikke hele baglandet eller vælgerne, men hun fik sagt skarpere og klarere end hidtil, at dagpengereformen ikke er Socialdemokraternes opfindelse, og at de ikke går til valg på det. Omvendt skal man nok hellere ikke overdrive betydningen af det skridt, for der er mange, der vil spørge til, hvorfor hun ikke tager kampen med de Radikale i stedet for at gå til valg med dem, når de vil forskellige ting på dagpengeområdet,« siger han.