Fra et enkelt transportfly til syv kampfly. Danmark vil øge bidraget til den internationale kamp mod Islamisk Stat (IS) i Irak på en konkret opfordring fra USA, oplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde fredag.

»Regeringen mener, at Danmark skal bidrage med syv F-16-fly. De danske kampfly skal være aktive over luftrummet i Irak,« siger hun.

Statsministeren fortæller, at hun har kontaktet Folketinget for at høre, om man kan behandle beslutningsforslaget allerede i næste uge. Det ventes, at et bredt flertal bag regeringens forslag, så flyene kan sendes sydpå kort efter.

»Terrororganisationen IS er en rædselsfuld organisation, som Danmark skal være med til at bekæmpe. De udgør en trussel mod Danmark og vores allierede. Det er ikke en mulighed for os at lade som ingenting og vende hovedet væk. Der er ingen, der kan dukke sig i denne sag, alle må bidrage,« siger Helle Thorning-Schmidt.

I første omgang vil regeringen udsende kampflyene i 12 måneder, men Thorning vil ikke udelukke, at flyene skal blive i Irak i længere tid:

»12 måneder er egentlig ganske lang tid, og så må vi drøfte hen ad vejen, om der er behov for længere tid. Jeg fornemmer, at der er opbakning til det i Folketinget.«

Samtidig understreger Thorning, at de danske F-16-fly udelukkende skal bekæmpe IS i Irak, ikke i nabolandet Syrien, hvor USA og en række arabiske lande har gennemført angreb i de seneste dage.

»Vi er blevet bedt om at bidrage i Irak, hvor vi har en konkret anmodning fra den irakiske regering, så vi er på sikker grund med hensyn til folkeretten,« siger Thorning.

Hun vil ikke lægge skjul på, at det er en både »farlig og krævende mission«, hun sender danske jægerpiloter ud på. Men hun kan ikke svare på, om missionen bliver et lige så massivt bombetogt, som da danske F-16-fly deltog i koalitionen mod Gadaffi-regimet i Libyen.

»Det er vanskeligt på nuværende tidspunkt at sige, hvor massivt det vil blive, men vi er dernede for at arbejde, og når vi sender syv F-16-fly af sted, er det fordi, de skal bidrage.«

Udover de syv kampfly har USA også udtrykt ønske om, at Danmark bidrager til træningen af irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker.

»Vi kender endnu ikke de nærmere detaljer i den opgave, men regeringen er i udgangspunktet positiv over for også at løse den opgave,« siger statsministeren, der har indkaldt Udenrigspolitisk Nævn allerede fredag eftermiddag.

Det danske Hercules-fly, der allerede transporterer humanitær bistand og våben til irakere og kurdere i Nordirak, skal fortsætte arbejdet.

BNB