Knap har Johanne Schmidt-Nielsen forsøgt at stoppe revolutionssnakken i Enhedslisten, før hendes politiske linje bliver udfordret fra egne rækker.

Flere medlemmer af Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse (HB) går i rette med frontfigur og politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen i spørgsmålet om militærets mulige nedlæggelse. Senest i et interview med Jyllands-Posten søndag, gjorde Johanne Schmidt-Nielsen sig til talsmand for at bevare militæret, selv om det af Enhedslisten principprogram fremgår, at partiet går ind for at afskaffe militæret. Og det skal der ikke ændres på, fastslår HB-medlem Søren Egge Rasmussen.

- Jeg ser gerne, at vi kommer frem til en situation, hvor vi ikke har et militær i Danmark. Jeg er pacifist og mener, at det er ved ikke-voldelige metoder, at man skal udøve sin magt. Ikke ved at have et militær som man kan bruge mod andre. Så jeg er uenig med Johanne i, at vi ikke skal afskaffe militæret, siger Søren Egge Rasmussen. 

Læs også:

Han forudser et stort sværdslag om Enhedslistens grundlæggende holdning til militæret, når partiet på sit landsmøde næste år skal tage stilling til et nyt principprogram. Det er i den forbindelse, at Johanne Schmidt-Nielsen ønsker et opgør med sit partis nuværende politik. Men hendes måde at beskytte det danske militær på, falder ikke i god jord hos HB-medlem Jakob Lindblom.

- Når Johanne blæser til kamp for at bevare det militær, vi har i dag, så mener jeg, at hun dybest set forsømmer opgaven med at fortælle, hvad pengene ellers kunne være brugt til. I stedet for at bruge 20 milliarder årligt på militæret, kunne vi bruge et par milliarder årligt på at have en konflikthåndterings-styrke stående og resten på civil konfliktforebyggelse. Den angrebsmaskine, som vi har opbygget gennem de seneste 25 år, er der ikke grund til at have, siger han. 

Læs også:

Også HB-medlem Bjarne Tyregod vil af med det danske forsvar:

- Jeg er enig med principprogrammet, siger han. Et andet HB-medlem, Lasse Olsen, bakker dog op om Johanne Schmidt-Nielsens ønske om at bevare militæret. - Det er begrænset, hvor meget militær vi har nu, men vi har trods alt noget. Og jeg kan ikke helt forestille mig en situation, hvor vi ikke også har det i et socialistisk samfund.

Også HB-medlem Jacob Sølvhøj mener, at det giver god mening at bevare et mindre militær, og derfor er han enig med Johanne Schmidt i, at principprogrammet skal ændres. Når det handler om politiets overlevelse, er der derimod fælles fodslag. Her får Johanne Schmidt-Nielsen indtil videre fuld opbakning til at gøre op med principprogrammets formulering om »opløsning« af ordensmagten.

- Selvfølgelig skal vi have et professionelt politi til at drive efterretning, fange forbrydere og finde demente, som er løbet væk fra plejehjemmet, siger Jakob Lindblom. 

Læs også:

HB-medlem Lasse Olsen har heller ikke fantasi til at forestille sig et samfund uden lovens lange arm:

- En af mine venners kæreste blev voldtaget for ikke så længe siden. Hvis ikke der var et politi, som hun kunne gå til, så ved jeg nærmest ikke, hvad man skulle stille op, forklarer han.

Netop hjemvendt fra sommerferie i Vietnam gik Johanne-Schmidt Nielsen i går til angreb på de partifæller, som efter hendes mening har optrådt for revolutionært den seneste tid.

- Når der i medierne har været udtalelser om at lukke medier, om voldelig revolution og om, at man allernådigst kan få lov til at beholde sin tandbørste, så må jeg melde fuldstændig klart fra. Det har intet at gøre med, hvad jeg står for, eller hvad Enhedslisten efter min mening står for, sagde Schmidt-Nielsen.

Hendes udlægning af, hvad folk i Enhedslisten har sagt, er dog ikke dækkende, mener HB-medlem Jakob Lindblom.

- Det er en karikatur af debatten, som Johanne tegner. Når Per Clausen eller Line Barfoed har talt for en revolution, har det selvfølgelig været en fredelig revolution. Og de taler ikke for at fratage folk deres ejendele og lade dem stå tilbage med en tandbørste, siger han til Berlingske og kritiserer EL-folketingsgruppen for ikke at bruge revolutionsdebatten offensivt.

BNB

Hvad synes du om debatten om Enhedslistens linje? Deltag i debatten herunder.