Mørket fylder mere af dagen, og vintertrætheden er så småt sat ind. Læs hvordan du tackler vinteren.

En stor del af befolkningen oplever, at humøret daler i takt med at solskinstimerne bliver færre. Op mod 2/3 af befolkningen bliver påvirket af mørket og oplever en såkaldt vintertræthed.

Fem procent af danskerne, hvilket svarer til 30.000 personer, lider af en reel vinterdepression. Af disse er størstedelen kvinder under 45. Det er dog ikke kun de fem procent, der mærker humøret dale, når mørket sætter ind.

- Der er rigtig mange, der mærker den såkaldte vintertræthed, og så er der den del, der får en reel vinterdepression, når mørket kommer, siger tv-lægen Peter Qvortrup Geisling.

Mere herunder

Mærk efter
Dalende energi, større søvnbehov, dårligt humør og øget appetit er blot nogle af de virkninger den mørke tid har på os. Særligt udsat er man, hvis man i forvejen har skrantet lidt, eller man har været stresset på arbejdet.

- Det er vigtigt, at vi mærker efter disse signaler og retter ind efter dem. Hvis man sørger for at spise masser frugt og grønt, få noget motion og eventuelt gå en lang tur, mens solen stadig er fremme, så kan man afhjælpe problemet meget, siger Peter Qvortrup Geisling .

For de fleste kan anbefalingerne hjælpe, men den populære tv-læge understreger, at det er vigtigt at finde ud af, om det blot er træthed eller en reel depression, man lider af.

- Det er meget vigtigt, at man kontakter sin læge, hvis man er i tvivl. Hvis der er tale om en rigtig depression, derfor skal man mærke ordentligt efter, siger Peter Qvortrup Geisling .

Selv er han vild med de mørke vinteraftener, så han slipper derfor for at bekymre sig om vinterdepressionerne.

Læs lægens 10 gode råd til forebyggelse og helbredelse af vinterdepressioner i BT i dag, og hør hvordan de kendte holder humøret højt i vintermørket.