Nikotinlægemidler somplaster og tyggegummi kan give skader på hjerne og nervesystem hos fostre, viser svensk undersøgelse

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Tusindvis af kvinder dropper cigaretten på grund af graviditet, men lige netop rygestoppet kan også være risikofyldt.

En ny svensk undersøgelse viser nemlig, at selv nikotinlægemidler som plaster og tyggegummi kan give varige skader. Selv om plastre, tyggegummi og inhalatorer giver kroppen væsentligt mindre nikotin end cigaretterne, er mængden stadig nok til at kunne give skader på hjernen og det centrale nervesystem hos fostre.

Utallige dyreforsøg har givet så slagkraftige beviser for nikotinskader, at læger nu er fuldstændig overbevist om, at resultaterne kan overføres direkte på mennesker.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der stærke indicier, der peger på, at børnene senere hen kan udvikle opmærksomhedsforstyrrelser og måske damp-syndromet, hvor børnene konstant er hyperaktive.

Bedre information
De nye oplysninger har fået svenske læger til at kræve, at gravide og ammende kvinder får bedre information om risikoen ved at bruge nikotinlægemidler.

I Danmark anbefaler man ofte kvinder at benytte nikotinlægemidler, men det sker som regel kun, hvis kvinden ikke kan stoppe rygningen uden.

»Vi plejer at anbefale nikotinsubstitution (nikotin-erstatning, red.), for vi ser hellere, at kvinderne bruger substitution, end at de ryger.

Nikotinlægemidler er trods alt bedre end rygning, men kvinderne skulle helst kunne klare det uden nogen form for hjælpemidler,« siger Peter Genter, der er psykolog og projektleder under Nationalt Center For Rygestop.

Trænger ind i blodet
»Vi ved godt, at nikotinen i lægemidlerne ikke er sund, men hvis kvinderne ikke kan stoppe rygningen, må vi jo gøre et eller andet. Vi foretager en afvejning af, hvad der er værst,« erkender Peter Genter.

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide kvinder at forsøge at holde op med at ryge uden at bruge nikotinprodukter, fordi nikotinen trænger ind i moderkagen og dermed ind i fosterets blod.

Også ammende
Ligeledes anbefales det, at ammende holder op med at ryge uden at bruge nikotin-erstatning, da nikotinen udskilles i mælken. Men ofte tror de gravide kvinder, at den hellige grav er velforvaret, hvis de bare nøjes med et plaster eller lignende.

Hos Kræftens Bekæmpelse har de en positiv, men forsigtig indstilling til nikotinsubstitution, selvom forskning længe har peget i retning af skader ved brugen af det.

»Vi anbefaler ikke direkte substitution, men kan et rygestop ikke lade sig gøre uden, så er det et bedre valg. Den svenske undersøgelse ændrer ikke vores opfattelse af substitution, men vi er ikke evigt glade for det,« siger Mads Lind, der har til opgave at uddanne rygestop-instruktører. Nikotin er specielt farligt for fostre, fordi den går ind og ændrer hjernen, samtidig med at hjernen er under opbygning. Det kan give permanente skader hos børnene.

Desuden kan nikotin skabe afhængighed hos fostrene, og jordemødre oplever ofte børn af rygere som værende mere urolige.

mdy@bt.dk