Sådan skriver Margrethe til en veninde, da hun gik på løjtnantskolen.

Margrethe synes, at lykken er en cigaret på sengekanten. Margrethe synes også, at lykken er at se pressen - bagfra.

Det skriver hun bl.a. i to af 12 punkter om, hvad lykken er, i et brev til en veninde, som Margrethe - på dette tidspunkt kronprinsesse og 26 år - delte værelse med, da hun gik på løjtnantskole.

Brevet, der er indrammet som et billede og vurderet til 5.000 kroner, kommer mandag på aftenauktion hos Bruun Rasmussen på Havnen i København.

Kronprins Frederik, der lige nu er med Forsvarsakademiet på rejse i USA, har det ikke fra fremmede, når det gælder om at fryde sig over skønne piger.

Sådan havde hans oldefar, kong Christian X, det også, og det lægger han ikke skjul på i en brevsamling, som ligeledes mandag aften kommer under hammeren.

Det drejer sig om 35 originale, håndskrevne breve og kort med pen og blæk fra kong Christian X, da han var kronprins, til ungdomsvennen, premierløjtnant og senere ritmester Garde Jørgensen.

Af brevene kan man læse, at Frederiks oldefar var særdeles glad for kønne piger.

Om en slædetur i Sverige beskriver den unge Christian, hvilken fornøjelse det er at sidde på en slæde med en pige foran, og hvordan det føles, når kroppene smelter tæt sammen, når det går i susende fart ned ad en bakke.

Brevene giver et godt indblik i Christian Xs ungdomsliv. I et andet brev dateret 5/12 1895 skriver han om, hvordan der blev skaffet piger til en fest på kasernen.

»Efter en halv time kom der en pompøs skare, og en glimrende fest begyndte. Den varede til helt ud på morgenen. Alle sofaer, senge, ja gulvet var optaget, en nærmere detaljeret beskrivelse vil jeg ikke give.«

Frederiks oldefar har bestemt ikke været kedelig. I et brev fortæller han yderligere, hvor optaget han er af en ung skuespillerindes smukke korpus.

»Jeg har set forestillingen flere gange for hendes skyld. Sikke et kropsstykke«, skriver den senere konge. Brevene er vurderet til 10.-15.000 kr.

Til gengæld kan man måske erhverve seks originale håndskrevne breve fra Liva Weel til Arne Weel, hvori hun også fortæller om et møde med Frederiks oldefar, Christian X:

»I forgårs var jeg i selskab med Kronprinsen - han var vældig sød. men gammel snob som jeg er, tog jeg mig kun af Højheden, og jeg må også sige omvendt. Han kunne lide mig. Han var meget begejstret for mig.

Dejlig kvinde

»Du er en dejlig kvinde, Liva - sådan skulle alle kvinder være«. Liva Weel beretter videre, at hun efter den aften af en veninde blev kaldt »madrassen«. Brevene er vurderet til 1.500-2.000 kr.