Fredag blev mistanken til vished: Den selvdøde ko på en gård i Klim ved Fjerritslev har kogalskab (BSE). Det betyder, at hele besætningen på 224 køer skal slås ned og destrueres.

Allerede lørdag fastsættes det beløb, som gårdens ejere - det hollandske ægtepar Ina og Albert Wassink - skal have i erstatning fra det offentlige. Det sker ved en taksationsforretning, hvor en repræsentant for ejeren og to for det offentlige skal vurdere køerne og fastsætte en erstatningssum. Erstatningen fastsættes efter køernes pris som levende, ikke-syge dyr.

Nedslagtningen af dyrene begynder mandag, og det ventes, at samtlige kan være slået ned og transporteret til destruktion i løbet af næste uge, oplyser veterinærchef Ole G. Jørgensen, Fødevareregion Århus, der bistår veterinærchefen fra Fødevareregion Nordjylland, Per Schaap, med at planlægge det kæmpearbejde, der forestår.

De to veterinærchefer arbejdede på højtryk fredag for at få aftaler i stand med en dyrlæge, der kan stå for nedslagtningen, og for at få skaffet transport af de omkring 100 tons døde dyr.

Destruktionen sker på destruktionsvirksomheden Daka i Randers, der som det eneste sted i landet er udpeget til at tage sig af risikomateriale i forbindelse med BSE.

På Daka forarbejdes de døde dyrekroppe til kød- og benmel, der opbevares, indtil der er fundet en løsning på, hvor det kan brændes ved en tilstrækkelig høj temperatur.

Når dyrene er væk fra gården, destrueres de eventuelle rester af kraftfoder, og stalden rengøres og desinficeres, altsammen på det offentliges regning. Derefter skal den stå i 30 dage, før gårdejeren er "en fri mand" og kan sætte en ny besætning ind, oplyser Per Schaap.

Fra Fødevareregion Nordjylland udgår der desuden bud til veterinærcheferne i de andre regioner i landet, hvor gårde i årenes løb har handlet køer med gården i Klim. Myndighederne ved, at der er solgt otte køer. De - og deres afkom - skal også slås ned og destrueres.

Mistanken om kogalskab opstod for en uge siden, da Statens Veterinære Serumlaboratorium havde undersøgt en selvdød ko fra gården i Klim og fået positive BSE-prøver. Fredag bekræftede et britisk referencelaboratorium, at prøven fra dyret var positiv for BSE. /ritzau/