De danske aktier falder igen. Kursfaldet er drevet af hedgefonde, der er tvunget til at sælge ud. Også angsten for recession i de nye vækstmarkeder spøger.

Det tegner alligevel til en sur torsdag på Københavns Fondsbørs, hvor den positive stemning ved aktieåbningen atter er vendt til røde tal med de 20 største danske aktier i minus tre procent først på eftermiddagen.

Og ifølge seniorstrateg Henrik Drusebjerg, Nordea, vil de store udsving fortsætte den kommende tid - primært af to årsager.

- Vi ser en turbulens og en bølgegang, som vil fortsætte en periode endnu. Der bliver aflagt masser af regnskaber herhjemme, i Europa og USA de kommende uger. Nogle vil skuffe - det er nok de fleste, og nogle enkelte vil overraske positivt. Desuden er en lang række investorer - hedgefonde og pensionskasser - tvunget til at sælge ud af store mængder aktier i øjeblikket, og det er med til at presse kurserne ned, siger Henrik Drusebjerg.

Også angsten for, at de nye vækstmarkeder i Asien, Latinamerika og til dels også Østeuropa, taber pusten præger i stigende grad aktiemarkederne. Hidtil har et af argumenterne for, at en recession i Europa og USA ikke vil blive så voldsom og dyr, været, at der er fuld damp på kedlerne på vækstmarkederne.

- Men der er flere og flere tal, der begynder at indikere, at de også er på vej ned i tempo. Det er dog vores holdning, at økonomierne fortsat vil være i vækst - men frygten er helt klart til stede, siger Henrik Drusebjerg.

Senest er der fra Japan kommet dårlige handelstal, mens et krisetegn fra Brasilien er, at en statskontrolleret bank er blevet bedt om at købe aktier op i andre brasilianske banker, påpeger Henrik Drusebjerg.

/ritzau/