Ny japansk forskning viser, at tidlig menstruation giver færre drengebørn. Drengeæg kan ikke klare hormonerne.

Jo yngre en pige er, når hun får sin første menstruation, des større sandsynlighed er der for, at hun senere føder pigebørn i stedet for drenge.

Det viser en undersøgelse, som forskere ved M&K Health Institute i Hyogo i Japan har udført, skriver Ingeniøren.dk.

Forskerne har spurgt omkring 10.000 mødre, hvor gamle de var, da de begyndte at menstruere, og hvilket køn deres barn har.

46 procent af de kvinder, der fik deres menstruation som 10-årige, har født drengebørn. Det antal steg til 50 procent blandt de kvinder, der begyndte at menstruere som 12-årige, 53 procent når alderen hed 14.

Forskerne peger på, at det hænger godt sammen med, at der i anden forskning er blevet målt højere niveauer af det kvindelige hormon østradiol hos kvinder, der begyndte at menstruere før 12-års-alderen.

Hormonet kan nemlig føre til spontane aborter af drengeæg, som er mere skrøbelige i forhold til hormonelle ubalancer.

Resultaterne er blevet publiceret i Oxford Journals tidsskrift Human Reproduction.

Samtidig er der tendens til, at piger kommer tidligere i puberteten, end de gjorde for bare 10-15 år siden - også de danske piger.

Forskerne peger på bedre ernæring og hygiejne samt øget fedme blandt børn som mulige forklaringer. Nogle danske forskere peger dog på, at tidlig pubertet kan skyldes påvirkning af hormonforstyrrende kemikalier - eventuelt allerede inden fødslen, skriver Ingeniøren.dk.

/ritzau/