Det er ikke mange 17-årige, som er i stand til at bære ansvaret for et restaurantkøkken og stå for selskaber på 70 personer. Ansvar for ikke alene selve madlavningen, men også for at være den, som tjenerne og opvaskeren refererer til.

Ikke desto mindre er det, hvad Mathias Mcburnie fra Egernsund siger, at han har gjort, mens han arbejdede på feriecentret Marina Fiskenæs i Gråsten.

Nu har Mathias Mcburnie, som i dag er 18 år, sammen med fire ligeledes tidligere ansatte politianmeldt stedet for at udnytte dem som billig arbejdskraft, mens de var under 18 år.

Sagen anses for principiel og så vigtig for 3F, at Danmarks største fagforbunds hovedafdeling er parat til at køre den igennem retssystemet i håb om at få fastslået, at der er tale om lovbrud i forhold til EUs bestemmelser om forskelsbehandling. Marina Fiskenæs holder ofte op med at indkalde de unge til vagter, efter de er fyldt 18 år, påpeger 3F.

Kun i ganske få uger i sommer efter han fyldte 18 år, var der arbejde til Mathias Mcburnie, som ellers i mange weekender de seneste par år har arbejdet i omkring 30 timer fra fredag eftermiddag til søndag aften til 65 kroner i timen.

Serverede alkohol

- I begyndelsen arbejdede jeg som opvasker, men det var ikke ret længe. Ellers har jeg været med til at stå for det i køkkenet og har bl.a. også arbejdet som tjener og i bistroen, hvor man selvfølgelig serverer øl, vin og spiritus til gæsterne. 3F har regnet ud, at jeg, i forhold til hvad jeg har lavet i de to år, jeg har været ansat, har 81.000 kr. til gode i løn. Mange gange har jeg været den, der har stået med ansvaret, når køkkenchefen holdt fri, og hvor jeg også har haft ansvaret for tjenerne og opvasken og for at bestille varer hjem. Blandt andet har jeg lavet mad og stået for det hele til et selskab på 70 personer, som jeg lavede buffet med forret, hovedret og dessert til. Det var også mig, der fik reprimanden, hvis noget ikke havde været, som ledelsen mente, det skulle være, siger Mathias Mcburnie til BT.

Direktør afviser

Sagen om mulig udnyttelse af arbejdskraft er omtalt i den seneste udgave af Fagbladet. Både der og over for BT afviser Sandi Müller, centerdirektør for Marina Fiskenæs, at der skulle være foregået noget som helst ulovligt.

- Det her er meget ærgerligt, for det har ikke noget på sig. Efter sagen er blevet anmeldt, har vi haft uanmeldt politibesøg, og tingene har været fuldstændig i orden. Der har ikke været noget at sætte en finger på, siger Sandi Müller til BT.

Derudover ønsker centerdirektøren ikke at blive citeret for yderligere med henvisning til, at sagen nu ligger hos feriecentrets advokat. Til Fagbladet skriver hun i en mail:

- Det er vigtigt for mig at understrege, at vi selvfølgelig ikke ansætter ungarbejdere til at foretage udskænkning af alkohol, ligesom vi selvfølgelig overholder gældende regler om, at der ikke må beskæftiges unge under 18 år i lokaler, hvor der serveres alkohol, skriver hun og afviser samme sted, at de unge har arbejdet i 16-timers vagter.

Den udlægning kan Mathias Mcburnie ikke genkende. Han siger:

65 kroner i timen

- Jeg har masser af gange stået for tingene alene i køkkenet uden opsyn, og jeg har serveret alkohol for gæsterne, ligesom de andre har gjort det. Indtil jeg fyldte 18 i sommer, fik jeg 65 kroner i timen, og når jeg bad om lønforhøjelse, fik jeg nej, men fik så at vide, at jeg jo som hidtil bare kunne benytte faciliteterne med spaen og poolen og drikke det, jeg ville efter lukketid. Det har jeg og de andre så også gjort, men jeg føler mig snydt over, at jeg har fået for lidt i løn. Særligt fordi vi jo er blevet fyret, efter vi er fyldt 18, siger Mathias Mcburnie, som er i gang med tredje år på handelsskolen.

Fagforbundet 3F står fuldt og helt bag de fem unge, som har indgivet politianmeldelse trods Sandi Müllers afvisning af alle beskyldninger.

Det fastslår Steve Belting, branchesekretær og næstformand i 3Fs lokale afdeling i Sønderborg.

- Når de unge fylder 18 år, så ryger de typisk af vagtplanen på Marina Fiskenæs. Og det er jo reelt det samme, som at de bliver fyret. Jeg er af den fulde overbevisning, at de unge, mens de er under 18, bliver benyttet som billig arbejdskraft, og at der bliver spekuleret i det. Det er en fuldstændig uacceptabel måde at køre virksomhed på, siger Steve Belting.

Med henvisning til EUs bestemmelser om ulovlig forskelsbehandling har 3F i Sønderborg opgjort Mathias Mcburnies manglende løn til et anseeligt beløb; nemlig 81.000 kroner.

- Det er det, han mangler at få, når man udregner forskellen mellem hans udbetalte løn på 65 kroner i timen og så 110 kroner, som han burde have fået med det arbejde, han har udført, forklarer Steve Belting om grundlaget for den civilretlige retssag, som 3F har under opsejling.

Syd- og Sønderjyllands Politi har endnu ikke afsluttet efterforskningen.