160 af verdens lande har i weekenden bandlyst ni kemikalier, men der er stadig lang vej endnu, før verden er fri for farlige stoffer, mener Det Økologiske råd.

Landende bag Stockholmkonventionen, der i maj 2004 bandlyste 12 kemiske POP-stoffer (persistente organiske giftstoffer), har i weekenden udvidet "det beskidte dusin" med endnu ni farlige kemikalier. Kemikalierne er allerede reguleret i EU-regi, men optagelsen under Stockholmkonventionen sikrer, at produktion, markedsføring og anvendelse af stofferne forbydes globalt.

- Resultatet viser, at konventionen virker, og at landene bag konventionen er klar til at regulere yderligere stoffer, også selvom de stadig er i brug. Der er tale om et markant skridt fremad i forhold til at komme af med de modbydeligste kemikalier og dermed også at sikre forbrugerne, siger miljøminister Troels Lund Poulsen.

Men selvom det er et skridt i den rigtige retning, så sætter listen kun totalforbud mod syv af de ni stoffer, ligesom udfasningen kan vare helt op til 15 år for nogle af kemikalierne. Det, mener Det Økologiske Råd ikke, er særlig offensivt.

- Vi glæder os over, at landende har kunnet blive enige om en udvidelse. Nogle gange skal man glæde sig over små skridt, men det er ikke særlig ambitiøst. Der er langt flere stoffer, der bør optages på listen. Der er meget lang vej igen, før vi har fjernet alle de farlige kemikalier fra vores omgivelser, siger kemikaliemedarbejder hos Det Økologiske Råd Susanne Bruun Jakobsen.

De ni stoffer bruges blandt andet i elektronik og til overfladebehandling af tekstiler.

/ritzau/