Flere gange i døgnet sejler kemikalietunge tankskibe faretruende tæt på danske kyster, viser nye beregninger. Det får miljøorganisationer til at råbe op.

Trafikken er tæt langs de danske kyster. Over 30 gange i døgnet passerer et stort tankskib læsset med det, der betegnes som »farligt gods« - giftige kemikalier, kvælende råolie eller miljøfarlige olieprodukter.

Det viser en beregning, som Politiken har lavet på baggrund af data fra ingeniørvirksomheden Cowi. De mange farlige skibe vækker bekymring hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er et problematisk højt antal. Alle disse stoffer udgør en betydelig risiko. De påvirker miljøet på vidt forskellig vis, men har det tilfælles, at de kan gøre en enorm skade på dyre- og planteliv, siger havbiolog Henning Mørk Jørgensen fra foreningen til Politiken.

Det »farlige gods« er karakteriseret ved i alt 15 typer af kemikalier og oliebaserede produkter, som for eksempel indeholder kræftfremkaldende stoffer eller stærkt miljøskadelige stoffer.

Næsten 24 gange i døgnet passerer tankskibe med olieprodukter som diesel eller benzin. Og næsten to gange i døgnet - eller 650 gange årligt - sejler et af de helt store skibe med råolie forbi. De mindre kemikalietankskibe passerer mere end seks gange i døgnet, viser avisens beregninger.

Det er første gang, der sættes tal på, hvor mange skibe med farligt gods, der sejler tæt på de danske kyster - skibe, som har lov til at passere uden at skulle oplyse noget til danske myndigheder.

- Det her understreger jo, at der er behov for at styrke det danske beredskab, der på en lang række områder halter, siger Jørgen Nørby (V), der er formand for kommunernes miljøorganisation, Kimo, til Politiken.