EPA/SEDAT SUNA
EPA/SEDAT SUNA Foto: SEDAT SUNA

Kvindelige flygtninge, der flygter fra krig i hjemlandet til Europa, oplever at blive udsat for vold og tvunget til sex på deres vej gennem Europa. Det viser en undersøgelse fra Amnesty International.

Billederne og beskrivelserne fra de mange tusinder af flygtninges tur gennem Europa er ofte hårde og brutale at se og høre på. Men det er langt værre, hvis det er en kvinde, som rejser alene eller kun med børn.

De udsættes for trusler, vold og seksuelle overgreb under deres flugt fra krigen i hjemlandende.

Flygtninge

Europa er slet ikke den sikre havn for kvindelige flygtninge, som vi går og forestiller os.

Ifølge en undersøgelse fra Amnesty International oplever rigtig mange kvindelige flygtninge at blive udsat for overgreb i deres flugt gennem Europa.

Få kvinder, mange mænd
Amnesty har talt med 40 kvindelige flygtninge i Norge og Tyskland for at høre om deres tur gennem Europa. Og det er uhyggelige beretninger, som flere af kvinderne kan fortælle til organisationen.

Familien Hazi

Alle 40 kvinder, som Amnesty har talt med, er kommet til Europa via Tyrkiet, Grækenland og så siden Balkan. Og stort set alle 40, som har rejst alene eller med børn, har oplevet turen som ekstra ubehagelig.

Hovedparten af de mange tusinde flygtninge er mænd, og det betyder, at de kvinder, som flygter, er ekstra udsatte.

Blandt andet kan flere af dem fortælle, at de for det meste måtte sove og gå på toilettet de samme steder som mændene. Og det har betydet, at de af frygt for overfald og overgreb hverken har sovet eller spist - så de ikke skulle på toilettet. Det turde de ganske enkelt ikke.

Dansk bidrag til EU's asylfordeling: 0 flygtning2015

'Det var sandsynligt, vi blev rørt ved'
»Jeg fik aldrig chancen til at sove i lejrene. Jeg var bange for, at nogen ville røre ved mig. Alle teltene var blandede, og jeg så en del vold ... Jeg følte mig mere sikker, når vi var i bevægelse, specielt på bussen, det var de eneste tidspunkter, hvor jeg kunne lukke øjnene og få lidt søvn. I lejrene var det sandsynligt, at vi blev rørt ved, og kvinder kan ikke brokke sig, og de vil ikke skabe problemer, der kan forstyrre turen,« forklarer en 20-årig syrisk kvinde ved navn Reem til Amnesty.

Specielt menneskesmuglerne var en stor årsag til frygt for de flygtende kvinder, som fortæller, at de kunne 'spare penge', hvis de sagde ja til at have sex med smuglerne.

Frygt for pigers sikkerhed efter masseovergreb RB PLUS Merkel vi

»Smugleren chikanerede mig. Han prøvede at røre mig flere gange. Kun når min fætter var i nærheden, kom han ikke tæt på mig. Jeg var meget bange, specielt fordi vi hørte historier på turen om kvinder, som ikke har råd til at betale smuglerne, får muligheden for at gå i seng med smuglerne for at få rabat,« forklarer en 20-årig kvinde ved navn Nahla til organisationen.

Skammeligt, at det sker på europæisk jord
Kvindernes historier viser ifølge en Amnestys talsperson en uhyggelig tendens, som er skammelig for de europæiske lande.

Flygtning2015

»Hvis denne humanitære krise skete et andet sted i verden, ville vi forvente, at der øjeblikkeligt blev gjort noget for at beskytte de grupper af personer, som er i risiko for at blive udsat for misbrug, fx kvinder, der rejser alene eller familier, hvor kvinden er overhovedet. Som minimum ville dette inkludere at sætte ordentligt oplyste toiletter op til hvert køn og separate og sikre soveområder. De her kvinder og deres børn er flygtet fra nogle af verdens farligste områder, og det er skammeligt, at de stadig er i fare på europæisk jord,« siger Tirana Hassan, der er direktør for krisehåndtering i Amnesty International i en pressemeddelelse.

Til BM AOK

På det seneste har der været stor fokus på mandlige flygtninge og immigranters opførsel omkring kvinder.

Specielt efter det uhyggelig optrin i Köln nytårsaften har flere medier beskrevet lignende situationer, hvor udenlandske mænd krænker kvinder på offentlige pladser.

Det kan du læse mere om herunder.

Flygtning2015
Til BM AOK
Frygt for pigers sikkerhed efter masseovergreb RB PLUS Merkel vi

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.