Ansatte i staten har de sidste år brokket sig over travlhed og stort arbejdspres. Men nu kan de måske se frem til et langt pusterum.

Med forliget om statens overenskomst lægger parterne op til en helt ny håndtering af overarbejde.

I stedet for klatvis afspadsering eller kontante udbetalinger får ansatte fremover ret til at pulje op til tre ugers merarbejde sammen, som herefter kan afholdes efter aftale med chefen.

Det er intet mindre end et nybrud, vurderer arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl i fagbladet DM Akademikerbladet.

»Hvis du opsparer tre uger og lægger dem oven på fire ugers sommerferie, så har du syv uger. Og det kan blive to måneder, hvis du får overført den sjette ferieuge. Det kræver selvfølgelig en flink chef, men det giver helt nye muligheder, for eksempelvis hvis du vil på en længere rejse med familien,« siger Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet.

Pil Rix Rossel er fuldmægtig i Finanstilsynet og hun er begejstret for den nye aftale.

»Jeg synes, det lyder vildt dejligt. En normal sommerferie på tre uger er kort, når du både skal falde ned i gear, slappe ordentligt af og til sidst vænne dig til tanken om at arbejde igen. Hvis vi kan pulje afspadsering ovenpå, får vi mere frihed, og det er fedt, at det kom med i forhandlingerne,« siger Pil Rix Rossel til Akademikerbladet.

Faktisk lyder det næsten for godt til at være sandt, mener hun.

»Jeg tvivler nok lidt på, om man får lov til at holde fri tre uger i forlængelse af hovedferien. Det ville være dejligt, hvis det bliver muligt, men om det er realistisk, ved jeg ikke.«

Ifølge fagforeningen DM kan de 15 dage godt afvikles som sammenhængende fridage og i forlængelse af for eksempel sommerferien, hvis det kan aftales med arbejdsgiveren.