Museumsinspektør Thomas Thulstrup får tegnet og fortalt af prins Henrik. Foto: Claus Fisker
Museumsinspektør Thomas Thulstrup får tegnet og fortalt af prins Henrik. Foto: Claus Fisker Foto: Claus Fisker

Det er muligt, at prins Henrik siden sin såkaldte ’pensionering’ ikke just er den mest synlige af kongehusets medlemmer. Men når han så er der, så er han der. Med 100 procents begejstring.

Det var da også tilfældet i går, hvor prins Henrik kiggede på jader. Egne jader. Her åbnede han nemlig udstillingen ’Himmelsten’ på Koldinghus museum, en udstilling bestående af 750 skulpturer og fabelsten fra egen samling. Og var i absolut storform.

»Han var i virkelig godt humør og nød at pege og fortælle om de enkelte skulpturer,« fortæller BTs fotograf Claus Fisker, som fulgte i hælene på Prinsen.

Fascineret siden barndommen

Interessen for jadekunst er langtfra ny. Lige siden opvæksten i Indokina – som Vietnam dengang hed – har han været fascineret af jadeskulpturer, som gennem årtusinder har været alt fra kejserlige brugsgenstande til gaver til de døde, beskyttende talismaner og smykker. Og op gennem årene har Prinsen opbygget en enorm samling, hvoraf en lille del altså nu er tilgængelig for offentligheden på museet i Kolding.

En af de i alt 750 skulturer og jadefigurer, som er udstillet i Kolding.

Prins Henrik åbner lørdag d. 21. januar 2017 Koldinghus udstillingen Himmelsten, som er H.K.H. Prins Henriks samling af orientalsk jadekunst. Prinsen har hele sit liv samlet på asiatisk jadekunst, og samlingen udgør i dag en af verdens største. Udstillingen løber fra 22. januar til 27. august 2017. Her Dao's udødlige - som er afguder. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2017)

Prins Henrik åbner lørdag d. 21. januar 2017 Koldinghus udstillingen Himmelsten, som er H.K.H. Prins Henriks samling af orientalsk jadekunst. Prinsen har hele sit liv samlet på asiatisk jadekunst, og samlingen udgør i dag en af verdens største. Udstillingen løber fra 22. januar til 27. august 2017. Her Bøflen med kalven, som prinsen er glad for da den virkelig viser at det har været en meget dygtig skulptør der har lavet den. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2017)

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.