VK-regeringen varsler nu et opgør med udlændinges adgang til basale danske velfærdsgoder som lægebesøg, folkeskole og kontanthjælp.

»Der er noget grundlæggende forkert ved, at man kan komme til Danmark, og så åbner skattekisten sig med det samme, uden at man bidrager. Derfor vil vi kigge fordomsfrit på optjeningsprincipper inden for de økonomiske ydelser, sundhedsområdet og folkeskolen,« siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der kalder arbejdet for en videreførelse af ideerne fra pointsystemet, hvor »alle, der kan og vil bidrage, er velkommen.«

Hun står i spidsen for det udvalg, som de kommende tre måneder skal gennemgå hele velfærdsområdet og komme med en vurdering af, hvor langt regeringen kan gå uden at komme i konflikt med EU-retten og internationale konventioner.

Socialdemokraterne raser over idéen:

»Det er et fundamentalt opgør med den danske velfærdsmodel. Hvad skal der ske med en udenlandsk familie, som ikke har tegnet en forsikring, men så bliver børnene syge?« spørger socialordfører Mette Frederiksen (S), der frygter for, at der vil ske »meget store menneskelige tragedier,« hvis regeringen går videre med ideerne.

Dansk Folkeparti derimod er begejstret for udmeldingen. »Vi lægger meget vægt på, at vi beskytter velfærdssamfundet imod globalisering,« forklarer udlændingeordfører Peter Skaarup.

Skal udlændinge have ret til lægebesøg, folkeskole og kontanthjælp, når de flytter til Danmark?

Har alle i Danmark ret til basale velfærdsydelser?

Eller har Danmark ikke råd til at forsørge udlændinge, der flytter til Danmark?

Deltag i debatten herunder