Dansk Folkepartis nye formand, Kristian Thulesen Dahl, ser ikke noget problem i at bruge et manipuleret billede af en moske som baggrund til sin tale på partiets landsmøde i weekenden. Billedet understreger bare, hvad han talte om, siger han.

Våben og moskeer. De to ting går hånd i hånd, hvis man skal tro Dansk Folkeparti efter partiets landsmøde i den forgangne weekend.

Kristian Thulesen Dahls tale søndag formiddag var nemlig ledsaget af et billedeshow, der blandt andet indeholdt et billede af den Blå Moske i Istanbul. Men der var noget anderledes ved den tyrkiske turistattraktion. Der var nemlig placeret store halvmåner på hver af de fire minareter, og øverst på moskeens centrale kuppel var placeret to krydsende sabler, og det plejer der ikke at være.

Kristian Thulesen Dahl ser dog imidlertid ikke noget galt i at bruge et billede med to sabler placeret på toppen af en moske.

- Det, der var vigtigst for mig, var, at der var illustrationer, der understregede, hvad det var, jeg talte om. Det, synes jeg, lykkedes med de billeder, vi havde valgt, forklarer den nyvalgte formand til b.dk.

Det er ikke første gang, at Dansk Folkeparti bruger det manipulerede billede af den Blå Moske. I 2009 brugte partiet også billedet i den daværende debat om stormoskeer i Danmark. Dengang vurderede mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, at fordi der er meget vide rammer for ytringsfriheden, når det kommer til politiske reklamer, så var billedet næppe ulovligt.

Dengang skabte det manipulerede billede dog en del debat om, hvorvidt DF forsøgte at tegne et skræmmebillede, men sådan skal med ikke tolke billedet, siger Kristian Thulesen Dahl, der understreger, at billedet blev vist til landsmødedeltagerne, »som er enige med det synspunkt«, han kommer med.

Hos regeringspartiet SF undrer man sig over, at det er nødvendigt at bruge et manipuleret billede for at understrege en pointe.

- Det er i sidste ende et spørgsmål om etik. Det er ærgerligt, at de ikke kan bruge ordentlige og saglige argumenter og på den måde vælger at fordreje sandheden for at skabe en debat, siger integrationsordfører Karina Lorentzen til b.dk.

Den radikale integrationsordfører, Liv Holm Andersen, undrer sig over billedet.

- Fremstillingen af den Blå Moske med sabler på er en meget voldelig fremstilling, som jeg ærlig talt undrer mig over, at Dansk Folkeparti mener er nødvendig. Det er nok det, der skræmmer mig mest. Det er ren skræmmekampagne, siger hun.

Hos Enhedslisten bakker man op om de to regeringspartier.

- Det vidner om, at de prøver at skabe et dem og os, og på den måde kan de være direkte skadelige for integrationen og samlingskraften i vores samfund, siger Pernille Skipper.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl skal billedet ikke tolkes som et angreb på alle muslimer.

- Vi går ikke til kamp mod muslimer. Vi prøver at gøre op med de ekstreme miljøer, der hvor man bruger islam til at udvikle vold og terrorisme i islams navn, siger han og fortsætter:

- Der er to ting at sige til det. Vi vil bestemt folk det godt, også folk der tror på islam, og jeg har det sådan, at jeg ville ønske at flere bekendte sig til sådan en islam light. Den anden ting er, at man jo ikke skal se bort fra, at miljøer omkring en stormoske og fredagsbøn osv. er blevet brugt til nogle meget hadfulde opildning. Man skal passe på med at sige, at hvis vi i Danmark får stormoskeer, at det så ikke har sådan en effekt, siger den nyvalgte partiformand.

Den kobling mellem moskeer og ekstreme miljøer kan Enhedslistens Pernille Skipper ikke se.

- Det gavner ikke ligefrem integrationen, og jeg tror bestemt ikke, at en muslim synes, det er særligt rart at se nogle manipulerer et billede til at se ondere ud, fordi det er et symbol på deres religion. Det ville klæde Dansk Folkeparti at begynde at række hånden ud til de mange muslimer, der er i vores samfund, siger hun til b.dk.