Uhyggelige billeder fortæller deres egen historie om det flere dage lange blodbad i Qalai Janghi.

Den 32-årige CIA-agent Johnny Michael Spann, kaldet »Mike«, var den første amerikaner, der mistede livet i kamp i Afghanistan. Han blev slået, sparket og bidt ihjel af tilfangetagne Taleban-krigere, der var med til at starte oprøret i ørkenfortet Qalai Janghi.

Hjemme i USA hyldes han nu som en helt, mens andre mere end antyder, at CIA-agenten og hans makker rent faktisk handlede inkompetent og dumdristigt og direkte var med til at udløse det blodige fangeoprør.

I hundredevis af udenlandske pro-talebanske støttetropper blev som krigsfanger ført til ørkenfæstningen nær Mazar-e-Sharif, efter de havde overgivet sig under erobringen af den belejrede by Kunduz i lørdags.

Flere af Taleban-soldaterne smuglede ifølge den engelske avis The Times våben ind i fæstningen, gemt under deres tøj, og blev ikke opdaget.

Om natten sprængte en tjetjensk Taleban-soldat en håndgranat, som dræbte ham selv, flere medfanger og to soldater fra Nordalliancen.

Men det hele eksploderede først i løbet af søndag morgen og endte i et flere dage langt blodbad, som billederne fortæller deres egen historie om.

CIA-makkerne Mike og David gik egenhændigt i gang med afhøringen af en gruppe af krigsfangerne om, hvor de kom fra, og om de var med i terrorbagmanden Osama bin Ladens al-Qaeda organisation.

Et øjenvidne fortæller til avisen, at Mike spurgte en talebaner:

»Hvorfor er du kommet til Afghanistan?«

»For at slå dig ihjel,« svarede fangen og kastede sig over CIA-agenten, der nåede at skyde ham og tre andre med sin pistol, før han blev overmandet.

»Talebanerne slog, sparkede og bed ham til døde,« fortæller vidnet.

Den anden CIA-agent, David, nåede også at skyde mindst én af talebanerne, men var herefter tvunget til at flygte.

»Der var ingen mulighed for at stoppe dem. De løb lige mod kuglerne,« fortalte han senere.

Tilkaldte hjælp

Han løb til hovedbygningen for at tilkalde forstærkning og fortalte over satellittelefonen sin overordnede: »Jeg tror, Mike er død«.

Det var på den baggrund, at der blev sat amerikanske bombefly ind mod fangeoprøret. Man vurderede, at amerikanere var i livsfare.

Én af bomberne ramte ved et uheld fem amerikanske soldater og styrker fra Nordalliancen