Den tidligere top-imam Ahmed Akkari undslap i slutningen af 90’erne med nød og næppe et brandattentat efter et opgør med en gruppe jihadister i moskeen på Grimhøjvej i Aarhus. Det fortæller han i bogen ’Min afsked med islamismen.’

I bogen beskriver Akkari, hvordan de mest indædte tilhængere af hellig krig i moskeen på Grimhøjvej forsøgte at udstøde ham af det lokale islamistiske miljø, da han efter deres mening var for blødsøden. Hovedårsagen til denne strid var ifølge Akkari, at han i modsætning til jihadisterne accepterede politik som en mulig vej til det rene islamistiske samfund.

En dag opfordrede han til at bilægge den interne strid og acceptere forskellige veje til det samme mål. Det skete i en fredagsbøn, og fik konflikten til at eksplodere.

- Du er gået alt for langt! Du skal ikke sige sådan noget i vores moske. Det er for hårdt, lød det ifølge ’Min afsked fra islamismen’ fra moskeens daværende formand Abu Nazih efter fredagsbønnen.

Han og den øvrige bestyrelse ville ifølge Akkari ikke tolerere kritik af jihadisterne, hvorfor han fik forbud mod at prædike på adressen igen. Han boede da stadig i Aalborg og skulle sove i moskeen, inden en hjemrejse næste dag. Men kort efter, at han havde lagt sig til at sove, blev han vækket af flammer fra en påsat brand, der hastigt var ved at fortære moskeen.

Reddet ved et tilfælde

Egentlig skulle den unge prædikant have sovet i et særligt overnatningsrum uden flugtmuligheder bagerst i moskeen, men da han havde det varmt, havde han i stedet lagt sig tæt på indgangspartiet. Det blev efter alt at dømme hans redning.

Sammen med en anden overnattende, som han vækkede, nåede han netop at kaste sig ud ad et vindue.

Personen eller personerne, der satte ild på moskeen, er aldrig blevet afsløret.

I miljøet florerer teorier om, at branden var en hævnaktion rettet mod moskeens ledelse, begået af en rivaliserende islamistisk gruppe.

Efter eget udsagn har Akkari dog svært ved at slippe tanken om, at målet også kan have været ham, og at motivet var opgøret med jihadisterne tidligere på dagen.