Søndag formiddag har Lone Hertz afsløret en hemmelighed.

For i anledningen af halvtredsåret for den fri abort, fortæller den 84-årige skuespiller i 'Go' Morgen Danmark', at hun selv har fået foretaget tre illegale aborter.

»Jeg har aldrig fortalt det før, og det er der ikke ret mange i min alder, der gør. For det at få en illegal abort var jo skammeligt, og det forfølger én resten af livet, hvis det kommer til offentlighed,« fortæller Lone Hertz i tv-programmet.

Men Lone Hertz stiller sig nu frem, fordi hun har stærke følelser for vigtigheden af den fri abort.

For det første, fordi hun som ung selv var 'skrækslagen' for at blive gravid - men samtidig gerne ville 'leve livet'.

Og så ikke mindst fordi, hun selv fik foretaget tre aborter, inden indgrebet blev lovliggjort for halvtreds år siden.

Under den første abort var hun blot 16 år.

Hun ved dog stadig ikke, om hun rent faktisk var blevet gravid, men den udeblevne menstruation var nok til, at hun og kæresten søgte råd hos en ven.

Skuespiller Lone Hertz afslører nu, at hun i sin ungdom fik foretaget tre aborter, før indgrebet blev lovligt.
Skuespiller Lone Hertz afslører nu, at hun i sin ungdom fik foretaget tre aborter, før indgrebet blev lovligt. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Løsningen blev, at Lone Hertz 'fik sæbevand sprøjtet op', mens hun lå på aviser på vennens gulv, for derefter at køre rundt på scooter 'for at sætte fødslen i gang'.

Det var et smertefuldt forløb, men dagen efter kom menstruationen.

Den anden abort blev foretaget tre år senere.

Her havde Lone Hertz som 19-årig en affære med en ældre, gift og ikke mindst offentligt kendt mand, og da han ikke ønskede at forlade sin kone, var hun 'nødt til' at få en abort.

Denne gang foregik aborten dog på et rigtigt hospital, da den gifte mand sørgede for, at Lone Hertz på diskret vis kunne blive indlagt med 'uregelmæssige blødninger' hos en overlæge, han kendte.

»Jeg kom i narkose, og jeg fik foretaget en udskrabning og så næste dag blev jeg udskrevet, og så var det løb kørt. Så der var forskel på borgerskab og alle os andre, som ikke havde nogen selvfølgelig adgang. Det var jo i virkeligheden kvaksalvere,« forklarer Lone Hertz.

Men den tredje abort tre år senere var den værste. Den 'mest usle'.

Her havde hun som 22-årig spirende stjerneskuespillerinde et 'erotisk forhold' til en mand, som ikke var klar på at stifte familie. Han var 'nyskilt' og 'havde ikke brug for børn'.

Lone Hertz som ung skuespillerinde i 1958. Dengang spillede hun sammen med Dirch Passer, Judy Gringer og Vivi Bak i ABC Teaterets stykke 'Charleys Tante'.
Lone Hertz som ung skuespillerinde i 1958. Dengang spillede hun sammen med Dirch Passer, Judy Gringer og Vivi Bak i ABC Teaterets stykke 'Charleys Tante'. Foto: Walther Månsson
Vis mere

Derfor opsøgte Lone Hertz under denne tredje graviditet en gynækolog. En gynækolog, som desværre viste sig at være meget grænseoverskridende.

Med blottet bryst under kitlen tog han imod hende ved at rage på hende. I ren skræk forlod Lone Hertz straks klinikken.

Men hun indså senere, at den upassende gynækolog var hendes bedste mulighed for at få foretaget aborten.

Derfor vendte hun tilbage og undskyldte til gynækologen, som hun siden hen har hørt skrækhistorier om overgreb om.

»Jeg fortæller det her, fordi unge kvinder skal forstå, at så usselt var vores liv,« understreger Lone Hertz i 'Go Morgen Danmark'.

Skuespiller Lone Hertz afslører nu, at hun i sin ungdom fik foretaget tre aborter, før indgrebet blev lovligt.
Skuespiller Lone Hertz afslører nu, at hun i sin ungdom fik foretaget tre aborter, før indgrebet blev lovligt. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Siden har Lone Hertz fået fire børn.

Hun fik to børn med 'Olsen Banden'-skuespilleren Axel Strøbye. Nemlig datteren Michäela Strøbye og den hjerneskadede søn Tomas Strøbye, som hun lavede en bog og dokumentarfilmen '‘Tomas – et barn du ikke kan nå’ om.

Derudover har Lone Hertz datteren Maria Lindhardt, der er politisk chef hos Sex & Samfund, med erhvervsmanden Sven Lindhard, samt sønnen Steen Stig Lommer, der er skuespiller og teaterchef, med revydirektøren Stig Lommer.