Nobelprisen i medicin går til både Shinya Yamanaka fra Japan og John B. Gurdon fra Storbritannien. Det har Nobelkomiteen i Sverige netop offentliggjort.

De to mænd får prisen for deres arbejde med celleforskning. De har hver især - og med mere end 40 års mellemrum - opdaget, at »modne, specialiserede celler kan omprogrammeres til at blive umodne celler, der er i stand til at udvikle sig til alle former for kropsvæv«, lyder det i begrundelsen.

- Deres opdagelser har revolutioneret vores forståelse af, hvordan celler og organismer udvikler sig, skriver Nobelkomiteen.

- Vi forstår nu, at modne celler ikke behøver at blive i deres tilstand for evigt. Lærebøger er blevet omskrevet og nye forskningsområder etableret. Ved at omprogrammere menneskeceller har forskere skabt nye muligheder for at studere sygdomme og udvikle metoder til diagnose og behandling, lyder det.

79-årige John B. Gurdon opdagede tilbage i 1962, at det kan lade sig gøre at omvende cellers udvikling ved at udføre et »klassisk« forsøg med ægceller, som Nobelkomiteen skriver.

I 2006 opdagede Shinya Yamanaka så, hvordan såkaldte »intakte, modne celler« i mus kunne omprogrammeres til at blive umodne stamceller.

BNB