Den 3. december 2010 modtog Politiets Sikkerhedstjeneste i Norge en email fra toldvæsnet. En nordmand havde købt potentielt farlige kemikalier fra et internetfirma i Polen, og personen var en af i alt 41, der havde overført penge til firmaet fra Norge.

Alle de 41 navne stod i mailen, og et af dem var Anders Behring Breivik.

Sikkerhedstjenesten har tidligere erkendt, at man ikke undersøgte nogle af de 41 personer nærmere, men nu er årsagen til den dødsensfarlige forglemmelse kommet for dagen:

Mailen blev sendt rundt fra medarbejder til medarbejder, inden den omsider blev journalført den 10. marts 2011.





Derfra gik der yderligere 49 dage, inden mailen med listen nåede frem til den rigtige sagsbehandler - i alt 146 dage efter, at toldvæsnet havde alarmeret sikkerhedstjenesten om, at en nordmand havde købt kemikalier, der kunne bruges til fremstilling af bomber.

Men heller ikke den endelige sagsbehandler valgte at se nærmere på de 41 navngivne personer. For tre dage efter, at mailen omsider var nået frem til den rigtige indboks - gik sagsbehandleren på ferie.

Og ingen andre fik til opgave at undersøge listen og navnet Anders Behring Breivik, inden han begik massakren den 22. juli.

Erkender fadæse
Justitsminister Grete Faremo har overfor den særlige 22. juli-kommision erkendt, at Sikkerhedstjenesten begik en fatal fejl:

- PST har ved sin håndtering af ’Global Shield’ identificeret svaghed i sine sagsbehandlingsrutiner, når personer har længere fravær fra deres arbejdsplads i forbindelse med ferieafvikling, orlov eller lignende, siger Grete Falermo ifølge Dagbladet.

I alt blev 69 personer dræbt på Arbeiderpartiets sommerlejr på Utøya. Kort forinden havde 8 personer mistet livet efter Breiviks bilbombe eksploderede ved Regeringskvartalet i Oslo - en bombe, der kan være fremstillet af netop de kemikalier, som toldvæsnet havde fået nys om.

Statsadvokaten i Oslo har annonceret, at det sidste punktum i anklageskriftet bliver sat 2. marts. Læs om detaljerne i terrortiltalen her: