Spanien er om nogen dansk fodbolds onde ånd. Kun to gange ud af 15 har de rød-hvide vundet over Spanien. bt.dk gennemgår her nogle af de spændende kampe mod sydeuropæerne.

3-1 i Cadiz i 1979
Vi begynder med et af de få lyspunkter.

En meget mærkelig fodboldkamp. Spanien var i noget nær stærkeste opstilling, men det var Danmark langtfra. Spanierne dominerede også, men de var ineffektive og løb sur i det, og Danmark endte med at vinde kampen 3-1. Preben Elkjær åbnede og lukkede scoringen, og indimellem scorede Jens Jørn Bertelsen (bill.) det første af sine to mål på landsholdet.

Den spanske debutant, Mesa fra Sporting Gijon, reducerede til 1-2 i en kamp, der varslede større tider for det danske landshold generelt, men den gav ingen point, da det var en venskabskamp.

1-1 ved EM i 1984
Kampen er et-eller-andet sted alle Spanien-kampes moder. Det var en semifinale ved EM i Frankrig, og Danmark kom foran efter seks minutters spil ved Søren Lerby, efter at spaniernes målmand, Luis Arkonada, havde halvklaret et hovedstød fra Preben Elkjær.

Spanierne arbejdede sig dog ind i kampen og fik udlignet i anden halvleg ved Antonio Maceda efter et stolpeskud af José Carrasco.

I den forlængede spilletid blev Klaus Berggreen udvist efter sit andet gule kort, og i sidste ende kunne danskerne faktisk være gladest for, at det hele endte med straffesparkskonkurrence.

Unge Michael Laudrup kiksede faktisk sit forsøg, men han fik en ny chance, da Arkonada havde kastet sig for tidligt. I andet forsøg scorede Laudrup imidlertid, men ved stillingen 4-4 i straffespark skød Preben Elkjær bolden op i Lyons nattehimmel, hvorefter Manuel Sarabia skød de danske EM-drømme i grus.

1-5 ved VM i 1986
Danmark havde spillet helt fantastisk i gruppespillet, som de rød-hvide havde vundet suverænt efter sejre over Skotland, Uruguay og Vesttyskland.

I ottendedelsfinalen gjaldt det Spanien, og Danmark kom da også foran 1-0 ved Jesper Olsen, men samme Jesper Olsen satte kort før pausen spanierne i gang med en efterhånden meget berømt tilbagelægning, som Emilio Butragueño - også kendt som gribben fra Real Madrid - fik fat i og sendte ind bag Lars Høgh i det danske mål.

Gribben scorede også til 2-1 seks minutter ind i anden halvleg, og i iveren for at udligne gik det i stedet helt galt. Spanien vandt 5-1, og Butragueño scorede fire af målene. Kun målet til 3-1 var det Andoni Goikoetxea, som satte ind på straffespark.

2-3 ved EM i 1988
Denne gang mødte de to hold hinanden i gruppespillet, og Spanien kom bedst fra start, da Michel fra Real Madrid bragte dem foran efter seks minutters spil.

Michael Laudrup fik dog midtvejs i halvlegen bragt balance i regnskabet med et flot langskudsmål,men det efterhånden lidt gamle danske landshold virkede konstant på hælene. Og bedre blev det ikke af, at den hollandske dommer tillod spillerne at gå ganske hårdt til hinanden.

Han tillod dog ikke, at John Sivebæk fældede Michel i det kriminelle felt, men Troels Rasmussen gav Danmark kunstigt åndedræt, da han reddede spanierens forsøg fra pletten.

Lige lidt hjalp det dog, da Emilio Butragueño efter otte minutters spil af anden halvleg scorede i off-side lignende position. Og det blev værre endnu, da Rafael Gordillo scorede direkte på frispark. Det var godt sparket af spanieren, men, men, men, hr. Rasmussen!

Mod slutningen af kampen scorede den unge Flemming Povlsen på hovedstød, men det var for sent.

1-0 i Parken i 1993
Den hidtil sidste sejr - og den eneste i en betydende kamp - over spanierne.

I en ganske glimrende fodboldkamp i den ny Parken vandt Danmark 1-0 på et mål scoret af Flemming Povlsen, hvor han afsluttede angrebet ved at sende bolden imellem benene på FC Barcelona-målmanden Andoni Zubizarreta og ind i netmaskerne.

0-1 i Sevilla i 1993
En kamp hvor begge hold ville komme med til VM med uafgjort, og det så også længe ud til at blive udfaldet.

Michael Laudrup var netop vendt tilbage til landsholdet, og mange af modstanderne var normalt hans medspillere i FC Barcelona .

En af dem, Andoni Zubizarreta, spillede efter få minutters spil bolden ud til danskeren, der kunne have scoret, hvis ikke målmanden havde lavet et professionelt frispark.

Det kostede rødt kort, men trods en mand i overtal kunne danskerne ikke holde spanierne fra chancer, og midtvejs i anden halvleg blev det fatalt.

José Maria Bakero fra FC Barcelona skubbede Peter Schmeichel, der stod en fremragende kamp, så han ikke kunne nå ud til en høj bold. I stedet kunne Fernando Hierro score kampens eneste mål på hovedstød.

Spanien og Irland kom til VM. Danmark gjorde ikke.

0-3 i Sevilla i 1994
Denne gang gjaldt det kvalifikation til EM, og denne gang ville DBU ikke ud i en knald-eller-fald kamp i det spanske i sidste runde.

Derfor gik turen igen til Sevilla et år efter nederlaget, men udfaldet blev igen trist - set med rød-hvide briller.

Spanierne havde overvægt i spil og chancer, men kunne ikke få puttet bolden i kassen. Netop som de var ved at løbe sur i det, scorede FC Barcelona-spilleren Miguel Nadal, der iøvrigt er farbror til tennisspilleren Rafael, på hovedstød kort før pausen, og derefter var der ingen vej tilbage for danskerne.

Donato øgede til 2-0 i anden halvleg, og Luis Enrique slog sejren fast.

1-1 i Parken i 1995
Jacob Laursen begik straffespark efter 18 minutters spil, som Fernando Hierro scorede på, og selvom Danmark efterfølgende havde bolden en del, kneb det med at spille sig frem til åbne målchancer.

I starten af anden halvleg fandt Michael Laudrup dog med en glimrende aflevering Kim Vilfort, der sendte bolden ind til udligning.

Uafgjort passede begge hold glimrende, og såvel Danmark som Spanien kvalificerede sig da også senere til EM i England.

1-2 i Madrid i 2007
Danmark begyndte glimrende, men holdet blev så ramt af en udvisning af Niclas Jensen efter 20 minutters spil.

Det tvang landstræner Morten Olsen til at improvisere, og han skiftede Martin Jørgensen ud med Leon Andreasen.

Men efter 33 minutters spil tørrede Fernando Morientes Daniel Agger, og kort før pausen var det David Villa, der gav Michael Gravgaard en lektion, så hjemmeholdet kunne gå til pausen med en føring på 2-0.

Michael Gravgaard reducerede til 1-2 kort ind i anden halvleg, men det endte som så ofte før med spansk triumf og dansk tristesse.