Det var prisen værd at gå i regering, siger Thorning. Hun kalder det en styrke, at S og SF ikke fik flertal.

Det socialdemokratisk bagland må forberede sig på flere politiske kompromisser i de kommende år.

Efter at flere har kritiseret statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for at udvande den socialdemokratiske profil gør hun det klart, at partiet og fagbevægelsen ikke alene har - men kommer til at sluge flere kameler, når hun til foråret indkalder til "de mest afgørende trepartsforhandlinger i 25 år".

- Hvis I synes, vi har slugt kameler, så vær helt rolige. Det kræver god appetit at være socialdemokrat.

- Vi kommer til at træffe beslutninger, som kan måle sig med de sværeste i vores fælles historie, siger Helle Thorning-Schmidt i sin timelange beretning ved starten af Socialdemokraternes kongres i Aarhus.

Flere af de socialdemokratiske lokalformænd har ellers opfordret Helle Thorning-Schmidt til at sætte foden hårdere ned overfor regeringspartneren De Radikale.

Og senest har Københavns tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard (S) krævet en reflektion over det folketingsvalg som nok sikrede regeringsmagten, men som vælgermæssigt var en katastrofe for det engang så store arbejderparti.

- Jeg vil gerne sige direkte til alle de mange mennesker, som stemte på Socialdemokraterne: S-SF har ikke kunnet få alle ønsker opfyldt, fordi vi ikke opnåede et flertal i Folketinget, lyder svaret fra Socialdemokraternes formand som endda gør en dyd ud af nødvendigheden.

- Er det en styrke eller en svaghed? Jo, det havde været lettere med 90 mandater. Men var det ikke præcis den gamle regerings tvangsægteskab med Dansk Folkeparti, der førte til, at styrke blev til magtbrynde?

- Og var det ikke den gamle regerings overbevisning om, at den altid havde ret, der fik den til at bruge gamle løsninger på nye problemer?

Ifølge statsministeren er svaret på begge spørgsmål: "Entydigt ja".

/ritzau/