Venstre-borgmester, Lars Krarup advarer i søndagens Fyens Stiftidende om partiets politiske kurs, som han mener 'sejler i den forkerte retning.' Der er tale om et hårdt angreb på fire navngivne mærkesager, hvor han mener partiets ledelse på Christiansborg har svigtet fælt inden for den seneste tid: Boligskatten, danskheds-definitionen, uddannelsesloftet og trafikforliget.

»Og det er bare fra det her år, der kun er knap et par måneder gammelt. Nu har jeg sagt det de steder, jeg synes, jeg skal sige det internt, så vil jeg også sige de højt. Det gør jo ikke noget, at de mennesker, der overvejer at stemme på mig til valget i november, ved, hvad jeg mener om de her højprofilerede sager,« siger Herning-borgmester Lars Krarup til Fyens Stiftidende.

44-årige Lars Krarup blev som lokal VU-formand valgt til byrådet i Herning som 25-årig. Fire år senere blev han i 2001 tilbudt at blive borgmesterkandidat og har siden vundet kommunalvalget for Venstre med absolut flertal tre gange. Han sidder solidt på posten som bykonge, og han er en af de sidste borgmestre, der behøver frygte for kommunalvalget i november.

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup advarer derfor også mod at tro, at Krarups kritik kun handler om, at han frygter en Venstre-massakre ved det kommende kommunalvalg til november. Selvom den angst er velbegrundet.

»Lars Krarup (V) er Venstres stærkeste borgmester, og der er ingen tvivl om, at han er både vred og skuffet over forløbet omkring placeringen af den kommende politiskole. Her er der røget en sikring hos ham uden, at han dog taber hovedet og bare skælder ud. Han  peger fire områder ud, hvor han mener Venstre har fejlet, og det er meget velovervejet. Tro mig, han har flere interessante ting, han godt kunne gå ud og fortælle om, men det undlader han dog,« siger Søs Marie Serup.

Hvad er det for ting?

»Han er en nøgleperson i Venstre med et stort netværk i hele partiet. Han var blandt andet med i kælderen i Odense, hvor Løkke reddede sit politiske liv, og han kunne nemt gå ud og fortælle, hvordan ledelsen, beslutningsgangene og det indre kompas er i Venstre.

»Han mener, at Venstre er ved at miste sin sjæl. Når han gik så hårdt ud i debatten om placeringen af politiskolen, så var det jo, fordi han var blevet lovet noget. Men han er dog så loyal, at han ikke går ud og fortæller, hvem det er.«

Søs Marie Serup vurderer altså, at Lars Krarup kunne gøre endnu større skade, end han gør med sin hårde kritik af Venstre.

«De fire områder han nævner - boligskat, danskhed, uddannelsesloftet og trafikforliget - er jo ikke noget, der afgør et kommunalvalg. Men har får peget på, at Venstre af ved at sætte sin sjæl over styr og bare kører af sted som et førerløst tog. Og han får sendt et signal om, at det er ikke noget, han vil gå ud at forsvare i en valgkamp,« siger Søs Marie Serup.

Hun bemærker også at Lars Krarup i interviewet nævner, at når kommunalvalget nærmer sig i efteråret, så plejer Christiansborg at begynde at interessere sig for kommunerne og ringer for at høre, om der er noget 'de kan hjælpe med.'  Men Krarup snarere, at det er kommunerne, der kan hjælpe Christiansborg.

»Sagt lige ud: På Christiansborg sidder de og kigger på meningsmålinger på 17-18 procent. I det kommunale Venstre har vi altså halvdelen af borgmesterposterne, så det kunne jo være, at de engang imellem skulle komme til os og bede om hjælp. For ude i kommunerne nyder vi i Venstre jo langt større tillid, end Venstre gør på Christiansborg,« siger Krarup til Fyens Stiftstidende.

Søs Marie Serup vurderer, at efter forløbet med politiskolen, føler Krarup sig nu frigjort af tidligere forpligtelser, der måtte have ligget i forhold til alliancer i partiet.

»Krarup er så stærk en politiker i Venstre, at han kan sammenlignes med en minister, der sidder i Herning. Han er på mobilnummer med samtlige Venstre-ministre og har en bred og stærk relation til alle i partiet. Han er en, alle bejler til, og alle gerne vil have på sit hold. Han kan være det afgørende lod, alle gerne vil have i deres skål - også i fremtiden,« siger Søs Marie Serup og fortsætter:

»Og så skal man lige notere sig, at han nu siger, at i udgangspunktet er Løkke formand de næste otte år, men ellers er udgangspunktet, at det er Kristian Jensen, der tager over. Det er nye toner fra en mand, der støttede Løkke under formandsopgøret,« siger Søs Marie Serup.

Hun beskriver i øvrigt Lars Krarup som en politiker, der altid taler om sagen og holder øje på bolden, også når der opstår personfnidder og magtkampe.