Den kommende finanspagt går hånd i hånd med regeringens varslede økonomiske stramninger.

Det udtaler politisk kommentator Lars Hovbakke Sørensen til bt.dk.

- Hovedkonklusionen for finanspagten er, at der vil komme strammere rammer for hvad politikerne kan tillade sig at gøre finanspolitisk, fortæller han til bt.dk og understreger, at det stadig er uvist præcis hvilke konsekvenser pagten vil få for dansk politik.


LÆS OGSÅ:


- Man kan ikke tillade sig at køre med kæmpe underskud. På den måde vil det få stor betydning for dansk politik. Det man fx gjorde i 70'erne for at tage et helt konkret eksempel, der oparbejdede en kæmpe udlandsgæld



LÆS OGSÅ:


Kan man tale om, at nu har regeringen mulighed for at skyde skylden på EU i forbindelse med stramninger på f.eks. kontanthjælp og fleksjob?

 
- Helt klart. Og det kan de på mange måder gøre nu. Det er en kærkommen lejlighed at få nogle andre at skyde skylden på. For det er ikke så meget anderledes end de lovede indgreb. 

- Så er det jo fint, at skyde skylden på EU, fortæller politisk kommentator Lars Hovbakke Sørensen til bt.dk.  
 

Sagen kort:

Mandag blev 25 ud af 27 EU-lande enige om en finanspagt, der giver EU mere kontrol over medlemslandenes økonomier. Det betyder, at EU vil regulere, hvor stort underskuddet må være på de enkelte landes finanslove samt hvor stor en gæld landene må have. Det betyder samtidig, at hvis landene ikke overholder kravene, kan EU trække penge fra landene.