Bjarne Corydon kan regne med konservativ opbakning til salg af DONG-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Lars Barfoed kalder fagforeningbossers bud for »fuldstændigt useriøst«.

Der skal dukke slemme overraskelser op, før de Konservative vil genoverveje sin opbakning til at sælge 19 procent af det danske energiselskab DONG Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Selv om 170.000 danskere har skrevet under på den netunderskriftsindsamling, der protesterer mod salget, står Det Konservative Folkeparti fast.

»Det mandat, vi har givet finansministeren, står vi selvfølgelig ved,« siger partiformand Lars Barfoed (K) til b.dk.

Tirsdag formiddag har Folketingets Finansudvalg haft mulighed for at gennemlæse den aftale, som ligger til grund for salget til Goldman Sachs, ATP og PFA Pension, og klokken 13 er finansminister Bjarne Corydon (S) indkaldt i åbent samråd omkring salgsprocessen.

Lars Barfoed understreger, at Konservative vil bruge tirsdagen til at sikre sig, at aftalen ligger inden for de rammer, som Finansudvalget har givet finansministeren mandat til at forhandle inden for. Indtil videre ser opbakningen dog ikke ud til at være i fare, siger Barfoed og understreger:

»Det afgørende for os er, at vi beholder aktiemajoriteten, og at vi beholder den afgørende indflydelse på vores egen infrastruktur. Det er noget af det, som vi vil sikre os«.

Den danske stat vil fortsat sidde på hovedparten af aktierne i det store danske energiselskab, hvor Goldman Sachs som minoritetsaktionær har fået usædvanlige goder i form af eksempelvis vetorettigheder i forhold til ledelsesudskiftninger og strategiændringer.

Og det er netop dette, der har gjort Dansk Folkeparti så bekymrede over aftalen, at de ikke længere vil stemme for. Men sådan ser K-formand Lars Barfoed ikke på det.

Spørgsmål: Er der kommet noget frem, som har fået jer til at tvivle til, hvorvidt det er en god idé at godkende aftalen i Finansudvalget på torsdag?

»Vi bruger dagen i dag (tirsdag, red.) til at sikre os, at der ikke er noget, der går ud over de betingelser, vi har stillet, og at det mandat, vi har givet finansministeren, er opfyldt. Det går jeg ud fra, er tilfældet, men det vil vise sig i samrådet i dag, og når ordførerne har haft tid til at læse aftalen igennem,« siger han.

I weekenden gik en stribe fagforeningsbosser med blandt andre FOA-formand Dennis Kristensen i spidsen ind i diskussionen og gav Bjarne Corydon et tilbud om at lade fagforeningernes pensionskasser matche tilbuddet fra den amerikanske investeringsbank. Men det har senere vist sig, at fagforeningsbosserne ikke havde drøftet det med investeringsafdelingerne i deres pensionskasser, og det får nu Lars Barfoed til at lange ud efter deres indblanding.

»Jeg går ud fra, at finansministeren har håndteret den budproces, som man skal forretningsmæssigt set. At der er nogle formænd og næstformænd i danske pensionskasser, som pludselig nu skriver breve og fremsender tilbud uden, at det har været oppe i bestyrelsen – det er jo fuldstændigt useriøst. Hvis det er den måde, de mener, de skal drive forretning på, så kan man godt være i tvivl om, hvorvidt det er nogen, som man overhovedet kan indgå forretningsaftaler med. Det kan vi som politikere jo ikke disponere imod,« siger Lars Barfoed.