B.T. er kommet i besiddelse af den såkaldte 'model for aftaleindgåelse', som partierne samles om i aften, når der skal landes en ny forsvarsaftale.

Her står sort på hvidt, at der bliver tale om to separate aftaler, hvor man adskiller det betændte spørgsmål om kvindelig værnepligt fra resten af forhandlingerne om styrkelsen af forsvaret. 

Til gengæld er man ifølge aftaleteksten enige om opbygning af en såkaldt tung brigade og indkøb af et jordbaseret luftforsvar. 

Aftalen omfatter desuden, at den økonomiske ramme for Forsvaret hæves med 35,2 milliarder kroner i perioden 2024-2028.

Den del er hele forligskredsen med i, hvilket omfatter partierne Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

Anden del af aftalen er så den meget omdiskuterede del med den kvindelige værnepligt. Her står Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne udenfor.

»Der er enighed blandt forligspartierne om indholdet i rammeforliget, første delaftale og anden delaftale, bortset fra modellen med vedrørende fuld ligestilling af værnepligten og dermed muligheden for at indkalde kvinder til aftjening af værnepligt,« står der er i teksten, som fortsætter:

»Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance noterer sig, at fuld ligestilling af værnepligten – og dermed indkaldelse af kvinder til aftjening af værnepligt – vil blive aftalt i en anden forligskreds,« står der. 

Dokumentet blev ifølge B.T.s oplysninger sendt rundt til aftalepartierne mandag aften.

B.T. erfarer, at der er enighed mellem partierne om at indgå en aftale, der bygger på de brede formuleringer i den lækkede tekst. 

Der har været stor politisk diskussion om den nye aftale. Særligt delen med tvungen værnepligt for kvinder har vakt opsigt på Christiansborg, da Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance har meldt ud, at man ikke vil være med til at indføre ligestillet værnepligt for kvinder.

Mandag førte diskussionen om kvindelig værnepligt til, hvad flere kilder beskrev til B.T. som et kaotisk møde, der mod fleres forventninger ikke endte med, at man kunne præsentere en aftale.

Den lækkede model for aftaleindgåelse, som er beskrevet i denne artikel, flugter i al væsentlighed med de udmeldinger, som også er kommet fra de involverede partier ovenpå mandagens møde. 

Lyt til B.T.s podcat Q & CO med politisk analytiker Henrik Qvortrup.