Forbrugertilliden dykker, men den kommer ikke helt ned til den pessimistiske stemning i oktober, selv om der er tale om det dårligste juletal siden 1989.

Den danske forbrugertillid er faldet fra november til december. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som dog også viser, at danskerne generelt tror på, at familiens økonomiske situation om et år er bedre end lige nu.

Forbrugertilliden er faldet fra minus 11,5 i november til minus 13,5 i december. Med til det billede hører også, at forbrugertilliden i oktober var helt nede i minus 16,6, så den er åbenbart ramt af svingninger, der minder om aktiemarkedet.

Ifølge Danmarks Statistik skyldes den negative udvikling i decembertallet, at vurderingen af Danmarks fremtidige og nuværende økonomiske situation er faldet. Familierne forventer heller ikke uventet, at arbejdsløsheden vil stige de kommende 12 måneder.

Ifølge seniorøkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Sydbank er der tale om det dårligste forbrugertillidstal siden december 1989. Men omvendt så er decembertallet ofte præget af en negativ drejning.

- En del af faldet kan tilskrives sæsonudsving, da forbrugerne typisk tenderer til at blive lidt mindre optimistiske i december - måske som følge af, at en dyr jul står for døren, siger han.

/ritzau/