Et fiktivt salg af teleudstyr for milliarder af kroner har givet telekoncernen TDC store skattefradrag, selv om ejendomsretten formelt er solgt, og selv om køberen har fået skattefradrag på samme udstyr, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

TDC og amerikanske investorer har dermed kunnet få skattefradrag på det samme udstyr. Samtidig har telekoncernen hævet en bonus på 225 millioner kroner i provision for manøvren.

Ifølge interne papirer, som avisen er i besiddelse af, besluttede telekoncernens ledelse i maj 1997 at sælge digitale telefoncentraler for 1,5 milliarder kroner og leje dem tilbage via et selskab på Cayman Islands. TDC betalte lejen på en gang og fik samtidig option på at købe centralerne tilbage for én dollar efter 10 år.

Papirerne viser, at TDC spekulerede i, at de danske myndigheder ikke ville betragte salget som et reelt salg, så TDC fortsat kunne få skattefradrag for udstyret, samtidig med at køberen, et amerikansk investeringsselskab, kunne få skattefradrag på samme udstyr i USA.

TDC's direktør Henning Dyremose siger til Jyllands-Posten, at der efterfølgende blev indgået to nye aftaler af samme størrelse, og at selskabet derfor har fået en samlet engangsgevinst på 225 millioner kroner.

/ritzau/