Merete Vestergaard brugte hele dagen på at gøre Thorsen til bagmanden. Og sluttede med den mulighed, at han alligevel ikke kendte sandheden!

Anklager Merete Vestergaard opnåede ikke, hvad hun ville, i sagen mod Klaus Riskær. Han slap med en betinget dom. Til gengæld er Vestergaard siden avanceret, idet hun nu konstitueres som dommer i Østre Landsret.

Derfor er PFA-sagen også omgærdet med en del intern prestige for anklageren. Proceduren i går var hendes sidste svendestykke i byretten.

99 pct. af Merete Vestergaards lange enetale gik som ventet, godt. Men så scorede hun mod slutningen et gevaldigt selvmål. En taktisk brøler af rang.

Hele dagen havde Vestergaard brugt på at sandsynliggøre, at Kurt Thorsen er den store bagmand, som fra starten planlagde PFA-bedrageriet.

Hun lagde som ventet op til en alt eller intet-dom. Overbevisende argumenterede hun for, at Thorsen er skyldig i alle sagens seks tiltaler. Hun udelukkede, at Thorsen evt. kan dømmes som medskyldig.

Men så kom selvmålet. Merete Vestergaard sagde:

"Læg mærke til dagen den 8. januar 1999. Det var den dag, Robert Koch-Nielsen i protest fratrådte som Thorsens advokat. Det var et stort alarmsignal til Thorsen. Hvis han ikke havde vidst det (om de falske garantier, red.) før - så burde han vide det den 8. januar"...

Med disse ord gav anklageren i sidste øjeblik dommerne den mulighed, at Thorsen alligevel ikke er den store edderkop fra bedrageriets start i slutningen af 1997.

At han i teorien kunne have handlet i god tro helt frem til 8. januar - kun 12 dage før skandalen blev afsløret.

Det er muligt, anklageren havde en anden mening med de bemærkninger. Men netop mod procedurens afslutning virkede det som et både klart og dårligt timet selvmål.

Også i relation til selve bedrageriets omfang var anklageren på vej til et selvmål. Det kunne ligne manipulation med tallene, da hun hævdede, at det samlede tab lyder på 242 mio kr. Penge, som kreditorerne har tabt efter sagens afsløring.

Sparbank Vest har tabt godt syv mio kr. Norske Kjell Inge Røkke har tabt 67 mio kr. Hans tab skyldes dog, at Thorsen ville have købt hans Gefion-aktier til overkurs - og Røkke endte med at sælge aktierne til anden side, til dagskurs. Endelig har den spanske BBV Bank angiveligt tabt 167 mio kr.

Anklageren nævnte imidlertid ikke, at BBV Bank har overtaget hele Thorsens gigantiske byggegrund i Spanien. Den blev købt for mere end 300 mio kr.

Siden blev den byggemodnet, og Thorsens byggeri startede. BBV Bank har nu solgt projektet for 403 mio kr., hvorfor Thorsen da også har sagsøgt banken for et beløb omkring 200 mio kr.

Men det nævnte anklageren intet om.

Netop de reelle tab er meget vigtige i en sag om bedrageri. Nok kan Thorsen og Trads dømmes alene på hensigten om bedrageri. På risikoen for reelle tab. Men hvis ingen reelt har tabt noget, er det altid en formildende omstændighed.

Og netop dette spørgsmål ventes Rasmus Trads forsvarer at bore i, når han i dag holder sin procedure i byretten. Advokat Ervin Birk Nielsen vil gå efter en total frifindelse for bedrageri - bl.a. fordi ingen har tabt store beløb. Trads har kun erkendt sig skyldig i dokumentfalsk.