Formand for CO Søfart: Om fem år er danskere en fremmed race på danske skibe - skibsrederne i fuld gang med at udhule DIS-ordningen.

De danske skibsredere er i bund og grund ved at udhule DIS-ordningen, som giver dem en række skattefordele. Om fem år er danskere på danske skibe en fremmed race. Det siger formanden for CO Søfart, Ole Philipsen.

- Skibsrederne er i gang med at udnytte den skattefrihed de har for deres ansatte i endnu højere grad. I bund og grund er de ved at degradere DIS til et bekvemmelighedsflag. Om fem år er danskere en fremmed race i den danske handelsflåde, siger Ole Philipsen i en kommentar til, at A.P. Møller-Mærsk overtræder DIS-lovens bestemmelser om uddannelseskrav til filippinsk arbejdskraft.

Philipsen peger på, at Danmark hænger på de sociale forpligtelser for alle de udlændinge, som danske skibsredere ansætter med hensyn til arbejdsskade og invalidepension.

- Der gøres ikke forskel på hvor du kommer fra. Det har de faglige organisationer bakket op om, og der har været en hårfin balance i det med fuld beskæftigelse. Men det er Mærsk begyndt at rokke ved. Nok er ikke nok for skibsrederne, siger Ole Philipsen.

/ritzau/