Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt sagde tirsdag farvel til dansk politik. BT spurgte i den anledning landets partiformænd, hvad de vil huske den tidligere S-formand for.

Morten Østergaard (R):

»Udover det politiske samarbejde, vil jeg især huske hendes høje humør, som der ikke har været meget fokus på i offentligheden. Hun bevarede sin ukuelighed og et højt humør, selv under de svære diskussioner. Hun er bare godt selskab og lidt af en humørbombe.«

Pia Olsen Dyhr (SF):

»Hun er en kvinde, som kæmper for det, hun vil have, og så står hun fast. Den kan man kun have respekt for. Og så blev hun Danmarks første kvindelige statsminister, det er vigtigt for mig. I modsætning til det billede, der har været tegnet af hende i medierne, er hun et meget varmt menneske.«

Johanne Schmidt Nielsen (EL):

»Politisk har vi været uenige om meget. Det er ingen hemmelighed. Jeg synes jo SR-regeringen svigtede voldsomt i forhold til for eksempel syge og arbejdsløse. Men hun er Danmarks første kvindelige statsminister. Og jeg synes faktisk, hun måtte høre på meget kritik, som nok primært handlede om hendes køn.«

Uffe Elbæk (Alternativet):

»Helle har været vores første kvindelige statsminister, og det synes jeg, har været rigtig, rigtig godt. Jeg har haft hende som både chef og kollega og det har været en fornøjelse i begge tilfælde. Jeg er imponeret over, at det altid lykkedes hende at holde hovedet oven vande, når hun fik kritik af både politiske modstandere og i medierne. Jeg er imponeret over hendes vedholdenhed og fokusering.

Søren Pape Poulsen (K):

»Hun fik en rodet start som statsminister, men jeg har altid haft respekt for, at hun med tiden fik øjnene op for behovet for økonomiske reformer og bedre forhold for erhvervslivet. Internationalt har jeg altid syntes, at hun var en god og stærk repræsentant for Danmark«.

Kristian Thulesen Dahl (DF):

»Jeg har aldrig rigtig lært hende at kende. Jeg har kun været inviteret til korte møder med hende i Statsministeriet, en enkelt gang var der afsat et helt kvarter. Det er klart, at hun vil blive husket på, at hun kom til magten på løfter, hun ikke kunne indfri. Politikerleden er øget i hendes tid, men hun har kæmpet for det, hun har troet på og hun har været en dygtig campainer i valgkampene.«

Anders Samuelsen (LA)

»Jeg vil især huske en fortrolig samtale, vi har haft, om det, at være i politik. Om hvor slidsomt det kan være og evnen til at blive stående i modvind. Som statsminister er man nødt til at have en politisk facade, men der er også et menneske bag. Politisk formåede hun også at stå op imod fagbevægelsens forventninger til hende. Det vidner om mod og styrke.«