Eksporten af danske møbler faldt sidste år med 10 procent. Det er salget til alle de store markeder, der er ramt af nedgangen.

Danske designermøbler er et stort hit, men Danmarks møbeleksport faldt sidste år med 10 procent til godt 14,2 milliarder kroner. Dermed er møbeleksporten på niveau med 1999. Der er stadig et handelsoverskud på møbler på mere end fem milliarder kroner, men overskuddet er blevet halveret siden 2000. Det er salget til alle de store markeder, der i 2008 blev ramt af tilbagegang eller i bedste fald stagnation.

Administrerende direktør Keld Korsager fra Møbel+Interiør Brancheforeningen siger, at det især er den stærke danske kronekurs, der har medvirket til den voldsomme tilbagegang på markederne i Storbritannien og USA. Oven i kommer den globale finanskrise. For de skandinaviske markeders vedkommende er virkningerne af den stærke danske krone for alvor slået igennem i 2008.

- Selv om det samlede svenske forbrug og import af møbler steg i 2008, har de danske eksportører mistet betydelige markedsandele. Danske møbler er simpelthen blevet for dyre i Sverige, siger Keld Korsager.

Enkelte lyspunkter forekommer dog: Møbeleksporten til de store vækstøkonomier i Brasilien, Rusland, Indien og Kina er steget med otte procent, og salget til de arabiske oliestater i Golfen er også gået frem.



/ritzau/