Tusinder af unge danske kvinder lider af en invaliderende sygdom i underlivet, uden at de får behandling. Det siger ledende overlæger fra landets sygehuse til MetroXpress.

Det er sygdommen endometriose, der skyldes betændelse og cyster i æggestokkene, som giver kvinderne så voldsomme smerter, kramper og træthed, at de ofte ikke kan passe arbejde eller studier. Mange når også at blive sterile, inden sygdommen opdages.

- Sygdommen forveksles ofte med voldsomme menstruationssmerter, og derfor går der mange tusinde kvinder rundt og tror, det hører til skæbnen at have det så dårligt, siger Axel Farman, der er overlæge på gynækologisk afdeling ved Skejby Sygehus i Århus. Ifølge overlægen viser undersøgelser, at omkring 40.000 danske kvinder lider af endometriose - heraf over halvdelen i så alvorlig en grad, at de bør kikkertopereres eller have særlig behandling på hospitalet.

Men det er et mindretal, der når så langt, fastslår Axel Forman.

Overlæge på Glostrup Amtssygehus gynækologiske afdeling, Jens Jørgen Kjer, kritiserer de praktiserende læger for ikke at være opmærksomme nok på den alvorlige sygdom.

/ritzau/