»Luk ham ikke ind. Den mand er farlig. Han lukker restauranter«. Med denne utraditionelle, skarpe opfordring optrappes nu konflikten mellem en kendt madanmelder, Søren Frank fra Berlingske Tidende, og den store, kendte spiserestaurant Skt. Gertruds Kloster i København.

Restaurantens chef, John Eddie Møller, opfordrer nu ligefrem sine restauratør-kolleger til at bortvise den kendte og respekterede anmelder, allerede når han viser sig i døren.

For at understrege alvoren, bringes opfordringen i branchens eget fagblad, Well done, der udgives af Restaurationsbranchens Forbund.

Opfordringen ledsages - næsten som man kender det fra plakater med billeder af eftersøgte i gamle western-film - af et farvebillede af Søren Frank, så den enkelte tjener eller retauratør let kan genkende ham, når han går i byen for at give madstederne karakterer.

Skt. Gertrud-restauratøren bakkes op af Københavns tjenerformand, Niels Borgstrøm, der siger:

»Den slags anmeldelser skulle simpelthen forbydes«.

I en artikel i B.T.fortalte en rasende restauratør, Eddie Møller, om, hvordan en negativ anmeldelse af Søren Frank - efter egen vurdering mening - havde kostet ham 15 millioner kr.

Det var, hvad han nu måtte sætte restauranten til salg for efter en voldsom nedgang i omsætningen. Før anmeldelsen var hans restaurant ellers blevet vurderet til 35 mio. kr.

»Danske madanmeldere har en helt utrolig magt. En dårlig anmeldelse betyder, at jeg nu må give op og sælge min restaurant, mange millioner fattigere,« sagde restauratøren. Anmelderen kaldte bl.a. hans restaurant »en turistfælde uden sidestykke«, og han beklagede sig bl.a. over noget lammekød, som var »fordærvet i smagen« og smagte direkte »modbydeligt«.

Ismail Bakbak, restauratør og ejer af café Laura i København, er en af de restauratører, som har tænkt sig at følge opfordringen om at bortvise Frank og andre madanmeldere:

»En ikke særlig positiv og fejlagtig madanmeldelse for to år siden har kostet mig millioner af kroner, så jeg nu hver måned kører med underskud. Da anmeldelsen (som ikke var skrevet af Frank, red.) var trykt, ringede op imod 100 mennesker og afbestilte bord.

Jeg måtte afskedige fire tjenere og kokke, og siden er det bare gået gradvis tilbage for os. Hvis jeg fremover opdager en anmelder i min restaurant, vil jeg ikke tøve med at bortvise ham. Den slags gør betydelig mere skade end gavn," siger Ismail Bakbak.

Niels Borgstrøm, Københavns tjenerformand: »Mit forslag om at forbyde anmeldelser er måske nok urealistisk, men jeg mener, de ensidige, meget bastante anmeldelser udretter alt for store skade. Mange tjenere mister deres job, bare fordi en anmelder ikke kan lide en enkelt ret eller to. På Skt. Gertrud måtte tjenerstaben reduceres fra 20 til 11 af den årsag.

John Eddie Møller, restauratør, Skt. Gertruds kloster:

»Jeg har allerede fået flere henvendelser fra kolleger, som bakker mig op, og som vil gøre, hvad de kan, for at stoppe madanmelderen allerede ved døren. Det er ganske enkelt noget svineri, vi mange gange udsættes for«.

»Hvad siger du til forslaget om at bortvise dig, når du vil anmelde?«

»Forslaget om bortvisning af mig giver det hele en drejning og tone, jeg ikke bryder mig om. Selv har jeg forsøgt at undgå direkte mudderkastning,« siger Søren Frank, madanmelder på Berlingske Tidende.

»Jeg mener virkelig ikke, det er noget særlig smart eller gennemtænkt forslag. Jeg tvivler stærkt på, at det kan være lovligt at bortvise nogen fra en restaurant. Et spisested må vel betragtes som et offentligt sted, bl.a. fordi der foreligger en offentlig bevilling.«