Det kan få langt større konsekvenser, når en kvinde drikker, end når en mand gør det. Dels fordi kvindekroppen ganske enkelt ikke kan klare så meget som mandekroppen, og dels fordi børn af alkoholikere generelt lider mere under mødres drikkeri end fædres drikkeri.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>En halv flaske rødvin, en øl, en cognac, to snaps, tre glas hvidvin, et glas sherry og en tredobbelt whisky.

Næsten hver tiende kvinde i Danmark drikker hver uge en større mængde alkohol end de 14 genstande, der er nævnt i ovenstående remse, og som er den maksimumsgrænse, Sundhedsstyrelsen anbefaler.

»Undersøgelser viser, at omkring ni procent af de danske kvinder drikker for meget. I alt regner man med, at der i Danmark findes 500.000 personer, der drikker mere end den anbefalede mængde, og ud af dem er de 200.000 alkoholikere, men hvor stor en andel af de 200.000 der er kvinder, kan man ikke sige med sikkerhed,« siger Danmarks eneste professor i alkoholforskning, Morten Grønbæk, der er forskningsleder på Center for Alkoholforskning.

Han forklarer forskellen på at være alkoholiker og have et overforbrug således:

»Om du er alkoholiker, har ikke så meget at gøre med den mængde, du drikker, men mere at gøre med, om du er afhængig eller ej,« siger han.

Dog har mængden stor betydning for helbredet, og her risikerer kvinderne mest:

»Fysisk er det farligere for kvinder at drikke. De får f.eks. skrumpelever af lavere doser alkohol sammenlignet med mænd, og desuden er der en sammenhæng mellem brystkræft og alkohol - og det ser ud til, at selv små doser alkohol kan give brystkræft,« fortæller han.

Selv om det ikke er muligt at sige noget om, hvorvidt antallet af kvindelige alkoholikere er steget eller faldet, kan man se, at flere og flere kvinder i dag søger behandling for deres alkoholproblem end tidligere:

»Hver fjerde, der søger behandling i dag, er en kvinde, men man kan ikke konkludere, at kvinder drikker mere i dag end tidligere. En årsag kan være, at der er kommet mere åbenhed omkring det at gå i behandling,« siger Anette Søgaard Nielsen, der er leder af Fyns Amts alkoholbehandlingscenter.

STØRRE TABU FOR KVINDER
Men selv om der er kommet større åbenhed om alkoholproblemer, er det stadigvæk et større tabu for kvinder, end det er for mænd, at drikke for meget:

»For kvinder opleves det mere stigmatiserende at drikke. I samfundet er der generelt en større accept af, at mænd drikker mere end kvinder, og det er stadigvæk mere ildeset, at en kvinde drikker sig meget beruset. Det er mere skamfuldt og tabubelagt for kvinder,« siger hun.

Den samme oplevelse har Lisbeth Bak, der er familieterapeut og konsulent på Foldbjergcentret i Nordjylland, der behandler alkoholikere og derudover beskæftiger sig med forebyggelse. Hun har tidligere arbejdet med behandlingsforløb, hvor kun kvindelige alkoholikere deltog.

»Det, at en mand drikker, kan virke anstødeligt, men når det er en kvinde, er opfattelsen, at det er endnu værre,« siger hun og forklarer, at mandlige alkoholikere ofte bliver set på som dårlige forsørgere, mens kvinder opfattes som dårlige mødre.

»For børnene har det også mere vidtrækkende konsekvenser, når det er moderen, der drikker, end hvis det er faderen, der gør det. I familier, hvor det er faderen, der drikker, drikker moderen ofte ikke, i stedet forsøger hun at holde sammen på familien. Men man ser ofte, at faderen tager flugten, når det er moderen i familien, der drikker,« forklarer hun.

Undersøgelser viser også, at det er mere almindeligt, at kvindelige alkoholikere bor alene med deres børn, og samtidig har de ofte flere sociale og psykiske problemer end mændene.

»Kvindelige alkoholikere kommer ofte fra hjem, hvor der har været et misbrug, enten i form af overgreb, eller hvor forældrene har været misbrugere. Eller også har de været udsat for en traumatisk oplevelse, hvor de f.eks. har mistet et barn. Det er ofte på grund af relationsmæssige problemer, at kvinder begynder at drikke, mens mænd begynder, fordi de f.eks. har mistet deres arbejde. Men udgangspunktet er det samme: Man synes ikke, at man har det, der skal til, for at være en ordentlig kvinde eller mand,« siger Lisbeth Bak.

jbd@bt.dk