Vismændene kortslutter regeringens plan om højere elafgifter, der er en del af skattereformen: Ødelægger virksomhedernes konkurrenceevne og øger CO2 udslippet.

- Det er en direkte dårlig idé.

Sådan kritiserer de økonomiske vismænd regeringen for at finansiere skattelettelserne ved blandt andet at øge elafgiften. Dels skader det virksomhedernes konkurrenceevne, og afgiften mindsker ikke udledningen af CO2.

- Tværtimod tilskynder højere afgifter på el til rumopvarmning forbrugere og virksomheder til at anvende opvarmningskilder, der ikke er omfattet af kvotesystemet - f.eks. opvarmning baseret på olie. Dette øger den samlede CO2-udledning og gør det sværere for Danmark at leve op til reduktionsforpligtelsen i den ikke kvoteomfattende del af økonomien, påpeger vismændene.

De slår samtidig fast, at de højere elafgifter forværrer virksomhedernes konkurrenceevne.

Også på andre punkter langer vismændene ud efter regeringens skattereform, som fastholder skattemæssige subsidier af boligejerne. Den lavere værdi af rentefradragsretten gælder kun boligejere med renteudgifter på over 100.000 kroner.

Endelig har regeringen med skattereformen ikke løst de langsigtede økonomiske udfordringer, der kommer af flere ældre og færre i den arbejdsduelige alder på arbejdsmarkedet til med skattebetalinger at holde velfærdsstaten med dens milliardudgifter kørende. Der er brug for nye initiativer, der kan forbedre de offentlige budgetter med 14 milliarder kroner årligt. Ellers hænger den langsigtede økonomiske politik ikke sammen. Skattereformen er kun et lille plaster på milliardhullet: Den bidrager kun med en forbedring på 5,5 milliarder.

/ritzau/