Danmark og Sverige er klar til at indgå en aftale fredag om dansk medværtsskab for et stort forskningsanlæg, som ønskes til Lund, Sverige.

Danmark og Sverige er klar til fredag at indgå aftale om et dansk medværtsskab for det europæiske forskningsanlæg ESS, European Spallation Source. Håbet hos de to lande er at få anlægget placeret i Lund, Sverige. Der er tale om et forskningsanlæg til 11 milliarder kroner.

Sveriges undervisnings- og forskningsminister Lars Leijonborg og Danmarks videnskabsminister Helge Sander (V) underskriver aftalen ved et pressemøde fredag. I aftalen fastlægges blandt andet den danske medfinansiering som medvært.

ESS vil være et forskningsanlæg i verdensklasse, som de to landes regeringer forudser vil give en meget positiv effekt, både hvad angår forskning, innovation og uddannelse for Øresundsregionen og for Sverige og Danmark som helhed.

Der vil blive tale om verdens stærkeste neutronkilde, som blandt andet vil understøtte forskningsområderne biotek, medicin, farmaci og telekommunikation.

Anlægget kan sammenlignes med et røntgenapparat, der kan gennemlyse kroppen og vise knoglerne. Neutronspredning kan gennemlyse både hårde og bløde materialer, så man kan opnå ny viden og indsigt gennem billeder og film af kemiske, fysiske og biologiske processer.

/ritzau/