Hvert år undlader tusindvis af danske bilister at betale, når de fylder tanken med brændstof, og inden for de seneste tolv måneder har de største benzinselskaber fået stjålet benzin til en samlet værdi af op mod 15 millioner kroner.

Det viser en rundringning foretaget af Dagbladenes Bureau til fire olieselskaber, Shell, Statoil, Q8 og Hydro Texaco, der tilsammen sidder på tre fjerdedele af det danske benzinmarked. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Og tendensen er stigende på grund af de høje benzinpriser, lyder vurderingen fra selskaberne selv.

- Der er ingen tvivl om, at de høje benzinpriser øger antallet af folk, der kører fra regningen, siger sikkerhedschef i Statoil Detailhandel A/S, Peder Hansen, der anslår, at selskabets 306 stationer har fået stjålet for over seks millioner kroner benzin - fordelt på op mod 10.000 kunder - inden for det seneste år. En tredobling i forhold til tidligere.

Selv om de fleste tankstationer i dag råder over overvågningsudstyr, er det ifølge Peder Hansen langt fra muligt altid at identificere synderne ved hjælp af nummerpladerne.

- I takt med, at vi opruster sikkerheden, gør tyvene det også. Mange har monteret en stjålet eller en falsk nummerplade, eller også holder de på en måde, så vores overvågningssystem ikke kan filme dem, siger han.

Informationschef i Dansk Shell, Regitze Reeh, peger på, at halvdelen af selskabets 220 stationer drives af selvstændige forpagtere, der selv skal betale omkostningerne forbundet med benzintyverierne.

- Sammenlagt har vi et tab på cirka tre millioner kroner, og det er noget, vores selvstændige forhandlere kan mærke, siger Regitze Reeh.

Derfor frygter selskabernes brancheorganisation, Oliebranchens Fællesrepræsentation (OFR), at konsekvenserne bliver øget kontrol til gene for de uskyldige forbrugere.

- Hvis tendensen fortsætter, bliver selskaberne og de enkelte tankstationer nødt til at tage endnu skrappere midler i brug i form af endnu mere kontrol og overvågning, og det vil i sidste ende koste forbrugerne både tid og penge, siger OFR-direktør Peter Stigsgaard.