Banker og sparekasser er igen blevet et plaget bytte. I årets første tre måneder røg antallet af røverier helt i vejret.

Antallet af bankrøverier er steget til det højeste siden 2003. Det viser nye tal fra Finansrådet.

I årets første tre måneder blev der noteret 51 røverier mod de danske pengeinstitutter, og det er mere end en fordobling i forhold til sidste år.

- Vi kan ikke umiddelbart forklare det øgede antal. Men erfaringsmæssigt er der betydelige udsving hen over året, siger kontorchef Birgitte Mikkelsen fra Finansrådet.

Ifølge hende kan man groft sagt opdele røverierne i to hovedgrupper. Der er de meget professionelle og ofte udenlandske bander, der laver velplanlagte og ganske voldelige røverier.

Og så er der de knapt så planlagte røverier, hvor røveren typisk har haft behov for at skaffe nogle penge meget hurtigt.

- Jeg kan godt undre mig over, at man vil begå så alvorlig kriminalitet, som et røveri er, for et meget lille udbytte, siger Birgitte Mikkelsen.

I årene umiddelbart efter årtusindeskiftet var bankerne herhjemme ekstremt plagede af røverier. Og i sammenligning med vores nabolande var Danmark i en risikoklasse for sig selv.

Men en målrettet indsats fik bragt tallet ned. Der blev indført tidsforsinkelseslåse og lav kassebeholdning i de fleste banker, og de mest udsatte filialer blev gjort helt pengeløse.

For ikke at friste potentielle røvere er politiet samtidig holdt op med at oplyse offentligheden om, hvor mange penge gerningsmændene slipper væk med.

De nye tal kunne tyde på, at de mange tiltag har mistet deres præventive effekt. Hos Finansrådet følger man udviklingen tæt, men ifølge Birgitte Mikkelsen er der ikke i øjeblikket lagt op til, at bankerne kommer med nye initiativer, der skal holde røverne væk.

/ritzau/