Unge, som er klar til en uddannelse, skal alligevel kunne fratages deres kontanthjælp, hvis de nægter at studere, mener Dansk Socialrådgiverforening.

Dansk Socialrådgiverforeninger vil alligevel have, at unge, som ikke uddanner sig, skal have frataget deres kontanthjælp.

I april måtte formand Bettina Post ellers trække det opsigtsvækkende forslag tilbage, efter det havde skabt stor debat både inden for og uden for Christiansborg.

Årsagen var, at der ikke var opbakning fra hendes egen hovedbestyrelse, som stik imod formanden vurderede, at forslaget havde »afgørende og uhensigtsmæssige konsekvenser for en gruppe borgere, der ikke har fodfæste på uddannelse eller arbejdsmarkedet«.

Men nu har hovedbestyrelsen drøftet forslaget og er altså kommet frem til, at unge skal have et såkaldt uddannelsespålæg efter samme regler, som gælder for unge mellem 18 og 25 år.

Det betyder, at de uddannelsesparate 25-29-åriges kontanthjælp forsvinder, hvis de ikke vil tage en uddannelse.

Målet med forslaget er, at så mange unge som muligt kommer i gang med en perspektivrig uddannelse, oplyser Dansk Socialrådgiverforening.

- Der var ikke tilslutning til ideen om at indføre en slags for-SU for de uddannelsesparate unge. Jeg er dog rigtig glad for, at Hovedbestyrelsen er enig med mig i, at vi skal bidrage med ideer til, hvordan vi så understøtter, at disse unge kommer i gang med en uddannelse, og jeg synes, at det forslag, der nu ligger, er et godt skridt i den rigtige retning, siger Bettina Post til socialrådgivernes hjemmeside.

I april beklagede Bettina Post at have bragt forslaget på banen. Hun sagde således:

- Jeg kan se, at jeg har været for hurtig på aftrækkeren, og det beklager jeg. Tilbagemeldingerne i debatten - også fra mange af vores medlemmer - viser, at vi i Dansk Socialrådgiverforening har brug for at diskutere vores holdning til indsatsen for de uddannelsesparate kontanthjælpsmodtagere yderligere.

Forslaget om unge på kontanthjælp kastede reaktioner af sig fra både Socialdemokraterne og SF.

Først blev forslaget kaldt en »dårlig idé« af SFs arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, men senere gjorde politisk ordfører Jesper Petersen det klart, at SF ikke afviser at sænke kontanthjælpen til unge mellem 25 og 29 år.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) mente, at forslaget åbnede for en vigtig og nødvendig debat.

En del af forklaringen på, hvorfor socialrådgivernes hovedbestyrelse har ændret holdning, er en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viser, at hovedparten af de unge, som i 1993 forlod folkeskolen og ikke fik en ungdomsuddannelse, i dag er arbejdsløse.