Danske svinelandmænd efterlyser viden om den potentielt dødelige svinebakterie MRSA fra Fødevarestyrelsen og Landbrug & Fødevarer. Flere svineproducenter har udelukkende deres oplysninger om bakterien fra pressen, viser en rundspørge.

De danske svinelandmænd må spejde langt efter oplysninger om svinebakterien MRSA CC398, der lige nu spreder sig hastigt. Det viser en rundspørge foretaget af Radio24syv blandt ti tilfældige svineavlere fordelt over hele landet.

Otte ud af ti danske svineproducenter oplyser til Radio24syv, at de savner information og vejledning om bakterien især fra myndighederne og interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Samtidig svarer fire ud af ti svineproducenter, at de ikke ved andet om den multiresistente svinebakterie end det, de har hørt i pressen.

»Jeg synes, at der skal informeres omkring MRSA, og den information skal bredes ud, så vi kan begrænse smitten mest muligt,« siger svineavler Thomas Kjær til Radio24syv.

De danske svineproducenter har ikke fået reel information om MRSA, siger professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling ved Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos.

»Landbrug & Fødevarer har stort set afvist, at der er et problem. Det kan jo kun efterlade svineproducenterne med det indtryk, at det her er et hysteri, der er skruet op i sundhedsvæsnet. Men kendsgerningerne er, at det her problem mere eller mindre er eksploderet,« siger han til Radio24syv.

Også Enhedslistens landbrugs- og fødevareordfører, Per Clausen (Ø), mener, at der mangler viden om svinebakterien.

»Man har ikke taget initiativer til at stoppe smitten, og det rammer også svineproducenterne,« siger han.

Hos Landbrug & Fødevarer erkender man de store udfordringer, der kan være ved at tilegne sig oplysninger om MRSA:

»Sådan har jeg det faktisk også selv. Der er ting, som vi ikke ved endnu, og det gør, at vi heller ikke er gode til at foreslå bæredygtige løsninger,« siger afdelingschef og dyrlæge i Landbrug & Fødevarer Poul Bækbo til Radio24syv.

Han peger dog samtidig på, at Landbrug & Fødevarer ved flere lejligheder har informeret svineproducenterne om MRSA:

»I 2008 havde vi en screening på vores årlige kongres for svinelandmænd, og lige siden har vi på samme kongres haft et fagligt emne om MRSA. Så der har været mulighed for at tilegne sig oplysninger løbende - ud over de informationer vi har på vores hjemmeside,« siger han.

Det har ikke været muligt for Radio24syv at få en kommentar fra Fødevarestyrelsen.