Sagen om Gladsaxe Kommunes redning af den lokale traditionsklub AB i sommeren 2012 har vakt opsigt i dansk fodbold og bliver ved med at kaste skygger over kommunen.

Det skriver BT onsdag.

I disse uger venter 21 ud af 25 byrådsmedlemmer i Gladsaxe Kommune i spænding, mens de håber på, at Statsforvaltningen Hovedstaden blåstempler kommunens indkøb, der reelt reddede selskabet bag AB fra en konkurs.

Gladsaxe Kommune køber i sommeren 2012 køkken, trappetårn og elevatortårn - altså bygningsdele, køkkenindretning og industrikøkkenmaskiner - for en samlet værdi af 1.903.500 kr.. De forskellige dele er opført af selskabet bag AB og står på Gladsaxe Stadion, der er ejet af Gladsaxe Kommune. Akademisk Boldklub A/S bliver med kommunens køb reddet på målstregen og undgår en konkurs.

Men kommunen kommer i problemer, da Statsforvaltningen, myndigheden, der holder øje med kommunernes gøren og laden, begynder at interessere sig for, hvad skattekronerne i Gladsaxe Kommune bliver brugt på.

I en redegørelse dateret 5. september 2013 til Statsforvaltningen skriver Gladsaxe Kommune under overskriften ‘baggrund for ønske om køb’ bl.a.: ‘Ifølge AB A/S var den aktuelle udfordring en mangel på likvide midler, stort to mio. kr. Såfremt selskabet ikke kunne tilvejebringe dette beløb, forudsås en konkursbegæring 30. juni 2012. Gladsaxe Kommune vurderede på den baggrund, at kommunens interesse blev bedst varetaget ved at medvirke til en løsningsmodel, som dels kunne øge AB A/Ss muligheder for at afværge en konkurs, men samtidigt også ville sikre værdier i lejemålet, til gavn for Gladsaxe Kommune.’

Til det svarer Statsforvaltning 17 december 2013:

- Statsforvaltningen finder ikke, at Gladsaxe Kommune har varetaget et kommunalt formål, da den købte løsøre og inventar for to mio. kr. af Akademisk Boldklub A/S. Efter Statsforvaltningens opfattelse har kommune ydet en ulovlig støtte til selskabet.

I en ny udtalelse til Statsforvaltningen skriver Gladsaxe Kommune, at den ‘uddybende’ kan oplyse, ‘at det indkøbte inventar er nødvendigt for at sikre et attraktivt lejemål over for fremtidige lejere, og for øvrige brugere af stadion og tribune, herunder de i kommunen tilhørende kultur- og idrætsforeninger. Det er i Gladsaxe Kommunes interesse at bibeholde et godt og velfungerende idræts- og kulturliv i kommunen og give børn og unge mulighed for mere motion og fysisk aktivitet.’

Professor, dr. jur. ved Københavns Universitet, Carsten Michael Henrichsen, der har læst begge udtalelser, siger:

- Det svækker i sig selv, at kommunen ændrer forklaring om baggrunden for købet. Men grundlæggende mener jeg ikke, at der er noget nyt i kommunens argumentation.

- Kommunalbestyrelsen griber et halmstrå ved nu at sige, at man i den her situation handlede i kommunens interesse. Men det er jo ikke hele forklaringen. Forklaringen er jo grundlæggende, at man købte de her effekter for at undgå, at fodboldklubben gik konkurs. Det nye, som jeg ser det, er, at kommunen supplerer med at sige, at det var i dens egen interesse at undgå, at klubben gik konkurs, siger han.

Det svarer til, at man siger, at det er i kommunens interesse at undgå at en stor virksomhed med mange arbejdspladser går konkurs?

- Præcis. Hvis Statsforvaltningen accepterer det argument, så kan man ligeså godt glemme alt om de grænser, som kommunalfuldmagten sætter for kommunal foretagsomhed, herunder støtte til det private erhvervsliv. Altså at en kommune må ikke støtte enkeltvirksomheder, som man har gjort her, siger Carsten Michael Henrichsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester i Gladsaxe Kommune, Karin Søjberg Holst (S).

KØB BT ONSDAG OG LÆS:

- HELE HISTORIEN

- BYRÅDSMEDLEM: FORMÅLET VAR AT STØTTE AB

- SAGEN KAN ÅBNE EN LADEPORT

FAKTA: Kan koste byrådet

Gladsaxe Kommune har efter Statsforvaltningen 17. december 2013 har stemplet handlen som ‘ulovlig støtte’ sendt en supplerede redegørelse, hvori kommunen ‘ændrer forklaring’ om baggrunden for millionindkøbet, bemærker de to professorer, som BT har talt med.

De to professorer vil ikke lægge hovederne på blokken og fastslå, at Statsforvaltningen vil fastholde, at der er tale om ulovlig støtte. For der er ‘altid’ en mulighed for, at Tilsynet ændrer opfattelse, og det er ikke, påpeger professorerne, deres opgave at være dommere i denne kamp.

Men fastholder Statsforvaltningen, at Gladsaxe Kommune har ydet ‘ulovlig støtte’ til AB A/S, kan de ansvarlige byrådspolitikere blive holdt personlig ansvarlig for kommunens tab. Det er uklart, hvornår Statsforvaltningen er klar med en ny afgørelse i sagen.