Hver fjerde unge herhjemme udfører et arbejde, hvor reglerne for arbejdsmiljø overtrædes. Ansvaret ligger hos arbejdsgiveren. Og hos de unge selv.

Omgang med farlige kemikalier, alt for lange arbejdsdage eller tunge løft. 25 procent af unge herhjemme har et arbejde, der er farligt for dem og i direkte strid med arbejdsmiljøreglerne, viser beregninger fra LO baseret på tal fra Danmarks Statistik og Arbejdstilsynet. Resultatet er, at unge har dobbelt så stor risiko for at komme til skade på arbejde end alle andre aldersgrupper.

Ungdomskonsulent i LO Matias Bredde fortæller, at det kan være svært for unge at sige fra over for deres arbejdsgiver, hvis de bliver bedt om at udføre et stykke arbejde, som de ikke føler sig trygge ved.

- Når man er ung, er det ikke altid sikkert, man stiller de samme spørgsmål til tingene, hvis en voksen beder dig om at udføre noget arbejde. Man spørger måske ikke: Er det her nu det rigtige, eller må jeg det her, siger Matias Bredde.

Han understreger, at regelbruddene ikke nødvendigvis hænger sammen med, at arbejdsgiverne udnytter de unge. Ofte er det blot mangel på viden, der får arbejdsgiverne til at overtræde reglerne. Og hvis det ikke er mangel på viden, så bliver der slået ned på det.

- Selvfølgelig er der nogle brodne kar blandt arbejdsgiverne, hvor man virkelig stiller sig uforstående over for deres måde at gøre det på. Simpelthen nogen, der er ligeglade med deres unge arbejdere, hvor man har en fornemmelse af, at de prøver at omgå reglerne og udnytter de unge som billig arbejdskraft. De bliver anmeldt til Arbejdstilsynet, siger han.

LO besøger hen over sommeren op mod 9000 virksomheder i Danmark med en såkaldt jobpatrulje. Her skal de snakke med både arbejdsgivere og de unge arbejdere om regler for de unge arbejde.



/ritzau/