En brun Saab er ved at formulde. Hans Jørgen Hornstrup kan ikke huske, hvornår han købte den. I årene, der er gået, er der vokset træer, buskads og skrot i bunker op omkring Saab’en. Så selv hvis han ville, så kunne han ikke fjerne den fra grunden i landsbyen Idom.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Men nu er Holstebro Kommune færdig med at bede pænt og går rettens vej for at få ryddet op.

Der står nemlig også en mintgrøn Saab, en brun Opel Ascona, to folkevognsrugbrød og en halv gul folkevogn vendt på hovedet. Der er faktisk så mange rustvrag på grunden, at Hornstrup har mistet overblikket. B.T.s udsendte tæller sig frem til ca. 10 styk.

Der er én som ham i de rigtig mange landsbyer.

Ca. 10.000 huse landet over er i så elendig forfatning, at de er et problem for kommunerne. De er iøjnefaldende beviser på sociale problemer. Og de skræmmer tilflyttere væk fra områder, hvor der er størst behov for nyt blod, hvis ikke småbyerne skal sygne hen og dø.

Flere kommuner bruger nu affaldsbekendtgørelsen til at komme efter dem, der ødelægger idyllen på landet.

I Idom kaldes han 'den tavse dansker'. Ingen snakker med ham. Men de skeler til skrot-hoben og ærgrer sig over, at den skæmmer deres egne velfriserede matrikler.

- Vi holder det jo pænt her hos os, men vi kan ikke sælge huset, hvis folk kommer og ser det her, siger naboen Bjarne Jensen med et nik over mod den rustrøde bilpark.
 

Krat og skrammel


59-årige Hans Jørgen Hornstrup har boet her i 25 år. Rodet er vokset ham over hovedet. I dag er huset usynligt fra indkørslen, men findes ved at følge en smal sti igennem et vildnis. Man kan ikke komme til hoveddøren for krat og skrammel, så kun terassedøren giver adgang til hjemmet.
 
Holstebro Kommune kan ikke skride ind over for alt rodet, men definerer bilerne som affald. Og sådan noget skal bortskaffes. Derfor blev Hornstrup i november slæbt i retten, hvor han blev idømt en bøde på 15.000 kr. og fik besked på, at bilerne skulle være væk til nytår. Ellers vankede der dagbøder på 1.000 kroner.

Afgørelsen er anket til landsretten, der skal vurdere sagen 24. marts. Indtil da får rustbunkerne lov at være i fred på Ringkøbingvej sammen med råddent tømmer, tagpap, udtjente kaninbure og køleskabe, tomme cocio-flasker i hobetal og en kollapset campingvogn.

Hornstrup understreger, at bilerne ikke forurener. Hans forsvarsadvokat medgiver, at det er et fortolkningsspørgsmål, om de er skrot eller ej.

Vil selv bestemme

- Det er jo i bund og grund en sag om, hvad der er pænt. Det er ikke biler i traditionel forstand, men han vil have lov til at bestemme over sine egne ting. Den private ejendomsret er trods alt ukrænkelig. Der skal stærke paragraffer til, før man kan fjerne bilerne mod hans vilje. Folk har jo lov til at bo som de vil, siger advokat Keld Frederiksen og tilføjer, at kommunen sandsynligvis bruger kræfter på sagen for at få en afgørelse, som man kan bruge til at få andre til også at rydde op.

- Og hvad så?, spørger Hans Jørgen Hornstrup.

- Kan det ikke være lige meget, om de står der, så længe de ikke forurener?

Hans Jørgen Hornstrup mener, at kommunen er på nakken af ham. Hvad rager det andre, hvad han har på sin grund, spørger han.

Holstebro Kommune vil ikke kommentere sagen, men skriver i en mail, at den har pligt til 'at foranledige ulovlige forhold lovliggjort'.

Kommunernes Landsforening (KL) rådgiver kommunerne om, hvad de skal gøre ved rodehoveder.
 
- Det er et udbredt problem, som der arbejdes med rigtig mange steder. Det er en kæmpe udgift for kommunerne, siger konsulent Marie Louise Madsen fra KL.

- Sådan en plet skæmmer hele landsbyen, så ressourcestærke familier ikke flytter dertil. Folk synes ikke, at det er fedt at se på. Og så er der hensyn til sikkerhed og sundhed. Kommunerne er jo nødt til at sætte ind overfor sådan noget.

Foto: Brian Rasmussen
Vis mere


Hans Jørgen Hornstrup har boet her i 25 år. Han havde egentlig planer om at sætte huset i stand, men det blev aldrig til noget. Nu fylder rod og skrammel alt.
Hans Jørgen Hornstrup har boet her i 25 år. Han havde egentlig planer om at sætte huset i stand, men det blev aldrig til noget. Nu fylder rod og skrammel alt. Foto: Brian Rasmussen
Vis mere