Risikoen for selvskade stiger hos børn, der mobbes digitalt, viser analyse. Mobningen er 24-7, siger ekspert.

København. Det er vigtigt som forælder at vise interesse fra sidelinjen, når børn logger på de sociale medier.

Sådan lyder rådet fra anti-mobbekonsulent i Red Barnet Lars Netteberg, der har været med til at udvikle en indsats mod mobning.

Han mener, at forældre spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af digital mobning.

- Det vigtige for at forebygge mobning er, at man snakker om, hvad det betyder, når man skriver, som man gør. Børnene skal have en større bevidsthed om, hvordan medierne bruges.

- Du kan gå ind og sætte dig ved siden af den unge, der er på Facebook, og snakke om, hvem de skriver med, og om det er ubehageligt, siger han.

En ny analyse fra Center for Selvmordsforskning peger ifølge Berlingske på, at ofre for mobning på nettet og mobilen i højere grad er i risiko for at gøre skade på sig selv, end dem der ikke oplever den digitale mobning.

- Man kan ikke bare slukke telefonen eller computeren. Det er 24-7. Det er blevet sværere at slippe væk fra, siger Lars Netteberg.

Ifølge anti-mobbekonsulenten har både skoler og forældre et ansvar for at klæde børnene godt på til at mindske mobning på nettet. Han erkender dog, at det ikke er en let opgave at mindske den digitale mobning.

- Man skal have et godt tillidsforhold til sine børn. Man skal interessere sig for, hvad ens børn laver på nettet.

- Der er ingen nemme løsninger, hvor man kan logge ind på sit barns sociale medier. Man er nødt til at være med på sidelinjen, siger han.

Som forælder er det vigtigste, at man ikke forholder sig passivt, hvis ens barn bliver mobbet, fordi man for eksempel kan være bange for at blande sig eller blot forværre mobberiet. Det siger formanden for Danske Skoleelever, Jens Vase.

- Man skal ikke være bange for at tage fat i problemet ved roden. Digital mobning er en gråzone, fordi det både kan ske på skolen og i hjemmet. Forældrenes opgave må være at identificere problemet og ikke være berøringsangste, siger han.

Ifølge elevformanden er det skolens eller institutionens ansvar at gøre noget ved mobningen, så dem skal forældrene først og fremmest gå til, lyder det fra elevformanden. Men en snak med mobberen eller mobberne kan også være en løsning.

- Der er en risiko for, at det bliver for konfrontatorisk, men det må man som forælder vurdere, siger Jens Vase.

/ritzau/